Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

НСЧБ настоява за равнопоставеност 21,09,2013

От Сдружението на частните болници настояват за промяна в начина на финансиране на спешната помощ


Д-р Явор Дренски - председател на НСЧБНационалното сдружение на частните болници /НСЧБ/ настоява за промяна в начина на финансиране, реално остойностяване и равнопоставеност на болниците, независимо от тяхната собственост. Това каза пред журналисти в Пловдив председателят
на сдружението д-р Явор Дренски. По думите му частните болници осъществяват спешна помощ, но Здравната каса реинбурсира само част от дейностите при тези случаи.


Спешният случай може да бъде много скъп, а тази специфика на отделните случаи не се отчита от Касата, каза Дренски и допълни, че се плаща стандартна пътека, без значение дали случаят е спешен, с усложнения или с придружаващи заболявания. По думите му, преминавайки към Касата, се появява възможност и за частните болници да могат да работят в тази сфера. Прекрасен пример са интензивните грижи, които от тази година се финансират, допълни председателят на НСЧБ.


Стандартите и финансирането, особено на спешната помощ, трябва да са еднакви за всички, коментира Красимир Мурджев - народен представител от "Коалиция за България" и член на ресорната комисия в парламента. По думите му по принцип спешната помощ е приоритет на държавата, но "трябва да бъде разгледан въпросът по отношение на това къде може да бъде закаран най-близко пациентът и ако това е частно лечебно заведение, то също трябва да има възможност да обслужва такива случаи". Всичко е въпрос на разценки, нека да видим с какъв бюджет ще разполагат НЗОК и Министерството на здравеопазването, допълни Мурджев.


В Пловдив се състоя кръгла маса на тема "Предизвикателствата пред здравеопазването в България - ролята на частните болници".
Тя бе организирана от Националното сдружение на частните болници.


Пловдив, 21 септември /Ирина Шопова, БТА/