Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

Новини


 

Лимитите за 2015 са незаконни

Автор: ЦЗПЗ, 31 август 2016Лимитите на лечебните заведения за болнична помощ за 2015 година са незаконни. Решението на НС на НЗОК от 27 януари 2015 година е нищожно в частта му за определяне на лимити за болниците. Това постанови състав на Административен съд София с председател съдия Цветанка Паунова. Делото е образувано по жалба на адв. Щерева от МБАЛ Пулс АД. След първоначална препирня за подсъдност е разгледано от АССГ.
С Решението си НС на НЗОК е определил парите за болнична помощ за 2015 година да се разпределят по следния начин – за болниците, които обслужват спешни пациенти 95% от получените през 2014 година пари, а за останалите болници 90%.
В решението на съда се посочва, че НС на НЗОК няма материална компетентност да определя парите, които се разпределят за болнична помощ, защото това е правомощие на народното събрание. НС на НЗОК може единствено да определи реда и условията за разпределението на парите между РЗОК и болниците, но не и размера на средствата. Липсата на материална компетентност води до нищожност на решението.
Прогласяването на нищожност на административен акт на правен език означава, че решението не е съществувало и не може да поражда последици. Ако такива последици са настъпили в периода от приемането му до прогласяването на неговата нищожност, то те също са нищожни.
Решението на АССГ отново поставя въпроса за неизплатените от НЗОК 65 милиона лева за така наречената „надлимитна” дейност на болниците през 2015 година. Нищожността на решението на НС на НЗОК означава незаконност на неизвършените плащания на касата за болниците през 2015 година, тоест НЗОК не е имала законно основание да не изплати „надлимитната дейност”.  
Решението подлежи на обжалване пред ВАС.През юли пловдивската многопрофилна болница Тримонциум осъди НЗОК за неизплатена надлимитна дейност за месец март 2015 година. В рамките на определения с НРД срок, болницата е подала фактура и спецификация, които са били върнати от РЗОК – Пловдив с аргумента, че надвишават определения, съгласно ПМС № 57, лимит за месец март. Срещу отказът на НЗОК да заплати дейността е заведен иск пред Районен съд Пловдив, който отсъжда в полза на болница.

НЗОК обжалва решението пред Окръжният съд в Пловдив. Последният потвърждава решението, като изцяло се солидаризира с мотивите на първоинстанционния съд. Решението на Окръжен съд Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.
То създава съдебна практика, от която могат да се възползват и други болници в страната. Общата сума, която НЗОК дължи на болниците за 2015 година е около 60 милиона лева. Това са отчетени случаи на лечение на здравноосигурени лица. Разходите за тяхното лечение по правило се заплащат от НЗОК.
През 2015 година обаче, с ПМС № 57, Министерският съвет забрани да се заплаща лечение на пациенти, което надхвърля предварително определените от администрацията лимити. По този начин болниците бяха принудени да избират между две възможности – да лекуват болните за своя сметка или да откажат прием на болните и да бъдат наказани от НЗОК и/или ИАМО.


Реформата в здравето – по-скъпо лечение и по-малко избор
България 07.06.2016 18:47
 

Ако реформата в здравеопазването се случи по планирания в момента начин това би довело до по-трудно достъпно лечение, ограничаване на възможностите за лекуване и пациентите да се налага да плащат още повече. За това алармира д-р Николай Болтаджиев, председател на  Националното сдружение на частните болници у нас в студиото на „Лице в лице”.

Той посочи, че в момента България е на последно място в Европа по публични средства – парите от нашите застраховки. „Всяка здравна услуга има цена. Няма как да има болници и услуги, ако няма плащане”, заяви той.

Според него ако парите, които се заделят от вноските ни за здраве намалеят, тогава услугата няма да стане по-евтина, а някой трябва да я доплати. "Факт е, че държавата печели от здравеопазването", коментира той, уточнявайки, че заедно с  бюджета на касата и данъците, които влизат допълнително, държавата прибира повече пари, отколкото трябва да осигурява.

Като друг проблем на здравната реформа той посочи намаляването на леглата в болничните заведения. По-точно това са бройките болни, които могат да се лекуват от Здравната каса. Той даде и пример. „Например акушеро-гинекологична болница има общо 31 легла, от тях три са по касата. Ако жена влезе да ражда по НЗОК то трябва да е на едно от тези 3 легла”. Предвидено е обаче, ако пациентът иска да се лекува на едно от тези легла и то е заето, той или да чака или предварително да е платил престоя си.

Болтаджиев уточни, че за момента не се планират лекарски протести.

Вижте повече във видеото:

http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/reformata-v-zdraveto-po-skapo-lechenie-i-po-malko-izbor.html

 

 

ФИНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ СИСТЕМИ ПО СВЕТА

д-р Цветан Диманов - член на УС на НСЧБ, Управител на СБАЛ "Полимед", 15 април 2016


По начина си на финансиране здравните системи се делят на: държавно здравеопазване, здравно застраховане и здравно осигуряване.

 

Държавно здравеопазване

Държавно здравеопазване имаме в два противоположни типа държави- много богати /да не кажем най- богатите/ и диктаторски или тоталитарни държави.

При богатите държави- каквито са повечето от страните на Арабския полуостров; държавното здравеопазване се характеризира със следното:

·        средно годишно увеличение на разходите за здравеопазване 7-10%,

·        над 70% от специалистите са експатриати /най- добре платените/,

·        най-добрата медицинска техника.

Ясно е, че България е много далеч от тези критерии- например, заплануваното за 2016г увеличение на разходите за здраве е само 1,8%.

Примери за диктаторски или тоталитарни страни са КНДР /Северна Корея/, Куба и доста други. При всички случаи в тези страни има здравеопазване, но на какво ниво- не знаем. В най- скоро време за част от тези страни- например Куба, ще разберем. За други- като Северна Корея, можем само да гадаем, но с висок процент сигурност можем да приемем, че лекарите и медицинските сестри там са във военни униформи.

 

Здравно застраховане

Типичен прием за здравеопазване на базата на здравно застраховане са САЩ- държавата с най- големите разходи за здраве в света- над 17% от БВП. И в същото време, към края на 2014г над 40 милиона от населението й /13%/ са извън здравната система- нямат здравни застраховки.

Принципът на здравното застраховане е елементарен. Купуваш си здравна застраховка- Medicare, Medicaid, застраховка през работодател и др. Получаваш здравни услуги до достигане тавана на застрахователната сума, след това плащаш от джоба си или умираш. Просто и ясно. Подхвърляния от рода на:  «Ама не сте ли се клели в Хипократовата клетва» или «Много съм беден. Сърце нямате ли?» не вървят.  

 

Здравно осигуряване

Страните в ЕС, в т.ч. /би трябвало и/ България. Финансирането на здравеопазването е на принципа на солидарността – всички плащат, ползват тези, които имат нужда. Няма финансов таван за осигуряването на здравна услуга за конкретен пациент. Разходите за здравеопазване при старите страни - членки са над 11% от БВП /напомняме в САЩ- над 17% от БВП/.

 

Как е в България?

·        Разходи за здравеопазване- 7,6% от БВП

·        Здравна вноска 8%;

·        Минимална месечна здравна вноска- 16,80 лева;

·        2 милиона неосигурени /към средата на 2015г/, от които 1,1 милион са извън България, 900 000 са реално неосигурените, в т.ч. 700 000 крайно бедни /етническа доминанта/ и 200 000, които не са социално слаби, но не желаят да се осигуряват.

С невъоръжено око се вижда, че здравеопазването в България е изключително недофинансирано и че всякакви заклинания от страна на политиците, че лекарите са „крадци, убийци, мушмороци, анонимници, бяла мафия и др.” не само са неадекватни и опасни, но са просто опит те - политиците, да избягат от собствената си отговорност да намират правилните решения за обезпечаване нормалното функциониране на здравната система.

Както се казва- ако немците можеха да си финансират здравеопазването с 8% здравна вноска, тяхната нямаше да е 14%.

Ние сме зле не само на фона на старите страни- членки на ЕС, но на фона и на нашите комшии- в Румъния здравната вноска е 10,7%, в Македония минималната месечна здравна вноска е 35 лева /в България- 16,80 лева/.

Не случайно България е на второ място в Европа /учудващо е как в Кипър са ни изпреварили/ по разходи за здравеопазване, излизащи директно от джоба на пациента- за 2013г според Евростат 44,5% от здравните разходи българският пациент заплаща сам. В „стара” Европа този процент е под 20%, в Дания- 0%.

 

Какво трябва да се направи?

 Увеличаване финансирането на българското здравеопазване. Как?

·        Повишаване на процента, който държавата заплаща за здравни вноски на своите „подопечни”- деца, пенсионери, държавни служители и др., от 4,5% на 8% /толкова, колкото всички ние плащаме/. Това ще доведе до допълнителен годишен приход в здравната система от около 1 млрд. лева. /Напомняме, че държавата “открадна” 2 млрд. лева от здравеопазването по времето на финансовия министър Дянков./

·        Плавно повишаване на здравната вноска с 1% на година до достигане на здравната вноска поне в Румъния. Средномесечното повишение ще е около 9 лева, като 3,60 лева е за сметка на работника /по- малко от 1 кутия цигари/ и 5,40 лева е за работодателя. Това ще доведе до допълнителен годишен приход в здравната система от около 400 млн. лева.

·        Да махнем думичката „безплатно” от „безплатно ползване на медицинско обслужване” в чл. 52 на Конституцията на Р България. Все пак не сме нито диктаторско- тоталитарна държава /нали?/, нито много богата такава. Развиваме здравно- осигурителен модел на здравеопазване /съгласно Европейските директиви/, който няма нищо общо с модела на безплатното здравеопазване.

 

Получихме 1,4 млрд. лева допълнителни пари за здраве, които са 39% увеличение на сегашните 3,6 млрд. лева публичен разход за здравеопазване. С това увеличение:

·        ще увеличим заплатите в сектора- минимална лекарска 1300 лева, минимална сестринска- 900 лева. Така ще се намали изтичането на кадри в чужбина.

·        ще се премахне администрирането на приема на пациенти в лечебните заведения и заедно с това силно ще се ограничи корупцията в системата.

·        ще се мобилизират средства за закупуване на модерна апаратура и обновяване на сградния фонд.

·        ще се мобилизират средства за продължително обучение на персонала.

 

Не забравяйте- каквото и да ви говорят, винаги става въпрос за пари. В здравеопазването- за много пари.

И накрая- министър Москов трябва да подаде оставка, разбира се. Най- малкото, защото не знае какво трябва да се направи.

 
Подкрепете българските лекари. От утре частните болници ще протестират по 1 час. Екипите ще излизат пред сградата на лечебните заведения, в които работят. В сряда е националният протест пред Министерски съвет. Потвърдете присъствието си и разпространявайте:


Искаме реформа, а не имитация - Национален протест на лекарите на 06 април 2016

 

Няма как реформа основана на неистини да има вярна посока и добър резултат

 

Д-р Методи Янков, член на УС на НСЧБ

29,03,2016

 

Протестираме, защото продължаваме да работим в пълен нормативен хаос. Днес е 29 март 2016 година. От началото на годината изтече цяло тримесечие, а ние работим по правила, които в момента измисля т.нар. Надзорен съвет на НЗОК. Това е орган на администрацията на здравната каса, а не представители на законодателна или изпълнителна власт. Надзорният съвет не може да изпълнява функциите на Народно събрание, Парламентарна здравна комисия, Министерство на здравеопазването, дори на Националната здравноосигурителна каса или районните здравни каса. Надзорният съвет не може да замени Български лекарски съюз в преговорите, нито нас – управителите на заведенията за медицинска помощ.

 

На второ място ние от НСЧБ използваме понятието „нормативен хаос“, защото, въпреки че година и половина изминаха от началото на реформата и темата здравеопазване е постоянно във фокуса на медиите – тази реформа си остава на кота нула. Нито пациентите, нито изпълнителите на медицинска дейност виждат в резултатите към момента съгласуван, синхронизиран и обществено приемлив пакет от законодателни промени и мерки за прилагане на практика за реформиране на здравеопазването. Всяка седмица се появяват нови и нови т.нар. „нормативни актове“, които единствено ни бомбардират с послания като: „закривам“, „не заплащам“, „проверявам“, „забранявам“, „прекратявам договора“ и др.

 

Протестираме и защото това е поредното управление на сферата на здравеопазването, което използва лъжи, за да мотивира и аргументира своите действия. В такъв случай няма как да са верни посоките и очакваните резултати от една реформа, основана на неистини.

 

Четири са основните неистини, които се използват в здравеопазването днес. Първата голяма лъжа е, че всъщност реформа няма. Втората от неистините е, че средствата са много, но не се използват по правилен начин. Третата лъжа е, че болниците в България са много и всички те злоупотребяват. А четвъртото неистинно твърдение е, че НЗОК е независима институция. Когато направлението, в което се движим е сбъркано и аргументацията ни е изградена на сгрешен фундамент, ние отиваме на грешното място.

 

Нашите протести не са стачка. Стачка означава да бъдат нарушени правата на нашите пациенти – нещо, което никога не се е случвало и не сме си позволявали в България. И важно да се подчертае, че не протестират само семейните лекари. Протестират и болниците – общински и частни. Несъгласни, но не протестиращи, са и държавните болници.

 

Със започващите протести напълно неволно се показва до какво ще доведе т.нар. реформа – до силно затруднен бърз и удобен достъп до медицинска помощ. Това се видя вчера най-добре в Кюстендил и няколко други градове, въпреки че спешните кабинети и приемните отделения не са спирали работа и не е ограничаван достъпа за нуждаещите се. Нека българските граждани да видят какво би се случило когато останат малко кабинети и малко болници. В много близко бъдеще именно е заложено намаляване на броя на заведенията, които предлагат медицинско обслужване в много региони. Вървим към примера на Великобритания, където, за да се запишеш за преглед при специалист, са необходими 6 месеца. За да посетиш личния си лекар на острова, трябва да се обадиш на административен служител, който те планира за посещение след 5 дни. Такова е бъдещето пред българските пациенти.

 

Болниците обаче по-трудно протестират, защото извършват спешни и големи операции, лекуват хронично болни пациенти, онкологично болни, деца и много други тежки и отговорни случаи, които ние няма да изоставим, напротив, ще продължаваме да изпълняваме медицинския си и хуманен дълг отговорно и професионално. Ние обаче ще излезем пред болниците, ще покажем пред пациентите си нашето неудовлетворение и несъгласие с това да бъдем обиждани и обвинявани. 

 

Декларация


от Национално сдружение на частните болници (НСЧБ),

Сдружение на общинските болници в България (СОББ) и Българска болнична асоциация (ББА)

24 март 2016 година

 

Предупреждаваме и нека се разбере ясно от всички, че сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите.

 

С новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница. Тя ще ги принуди да се лекуват само по местоживеене. С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция.

 

Въведените седмични лимити по дейности и закупуване на дейности по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им, създавайки нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания.

 

Намалените цени на НЗОК в редица дейности ще доведат до увеличение на плащания на пациентите и трупане на нови дългове на болниците.

 

Въведената забрана за инвестиции и утежнен режим на лицензиране ще забавят внедряването на нови технологии и методи на лечение пак във вреда на пациентите.

 

Чрез нови и нови стандарти вкараха медицината в наредби, отнеха правото ни да лекуваме според науката и опита си.

 

Новите правила за административен контрол превръщат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите, недоволни от водената политика. В амбицията си си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система до сега. Повечето от тези нови правила са въведени в грубо нарушение на законите и Конституцията на страната. Доказателство за това не е само решението на Конституционния съд. И Националната здравна карта, и проектът за така наречения служебен Национален рамков договор, и проекта за Наредбата за основния пакет здравни дейности - са все примери за погазване на принципите, процедурите и ограниченията на закона.

 

Усилията ни да защитим правата си по законов ред чрез съдебната власт не дават резултат, защото макар в крайна сметка съдът да отсъжда в наша полза, здравната администрация превръща процесите в игра на котка и мишка, в нечестно състезание с времето, необходимо за издаване на съдебните решения, в резултат на което нанесените вреди на лекари и пациенти, остават за тяхна сметка.

 

На това трябва да се сложи край. Не ни остава никаква друга възможност, освен да пристъпим към крайни мерки. Започваме подготовка за национални протестни действия.

Призоваваме Правителството да предприеме истинска реформа на здравеопазването за повишаване на качеството на медицинската помощ и улесняване на достъпа на пациентите до нея.

 

Искаме здравна система, която да е финансово обезпечена. Призоваваме правителството да вземе решение за 100% заплащане на здравните вноски от държавата на подопечните си здравно осигурени.

 

Искаме здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии.

 

Искаме здравна система, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите – пациентите и техните осигурители.

 

Искаме свобода за нашите пациенти да избират къде, при кого и как да се лекуват.

 

Искаме справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуваме медицина така, както сме я учили и в което сме се заклели.

 

Призоваваме всички колеги – лекари, медицински сестри, лаборанти, призоваваме нашите пациенти да се изправим заедно в защита на справедливите ни искания и срещу безобразията на здравната администрация.

 

 

                                    Управителен съвет на Национално сдружение на частните болници,

                                    Управителен съвет на Сдружение на общинските болници в България,

                                    Управителен съвет на Българска болнична асоциация


Прякото договаряне остава единствения начин за работа на болниците с НЗОК

 

В писмо до управителя на здравната каса Националното сдружение на частните болници настоява за коренна промяна в модела на договаряне

 

Националното сдружение на частните болници иска спешна среща с управителя и експертите на НЗОК за изготвяне на правила за извършване на медицинските дейности. В момента единствената възможност лечебните заведения да продължат да обслужват здравноосигурени пациенти е прякото договаряне на НЗОК с изпълнителите на болнична медицинска помощ, се заявява в писмо, изпратено днес от д-р Николай Болтаджиев – председател на НСЧБ.

 

„След решението на Конституционния съд и отменянето на чл. 40 от Закона за здравното осигуряване за разделяне на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет, нормативният хаос в системата на здравеопазването допълнително се задълбочи“, се казва в писмото. Причината е, че заедно с чл. 40, автоматично отпада и Наредба 11, която регламентира работата по клинични пътеки и клиничните дейности в болниците. Д-р Болтаджиев пояснява, че е отменен и предходният нормативен акт – Наредба 40 и затова към момента работата на болниците по договор с НЗОК  остава неясна и законова нерегламентирана.

 

Управителният съвет на Националното сдружение на частните болници призовава управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов разговорите да започнат максимално скоро, тъй като е необходимо регламентиране на болничното лечение на здравноосигурените пациенти, каквото настоящата законодателна база не предлага.

10.03.2016

СЪДЪТ СПРЯ ЗДРАВНАТА РЕФОРМА
08-03-2016 18:03
Мария
ЧИПИЛЕВА

https://clinica.bg/189-%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0


Конституционният съд е отхвърлил разделянето на пакета на здравната каса на две на днешното си заседание. Това научи clinica.bg от свои източници след приключване на заседанието на съдиите във вторник. Решението вече е обявено и официално на сайта на институцията.
С 11 гласа съдиите са отхвърлили разделянето на пакета на здравната каса, което бе направено от властта през миналата година чрез изменения на закона за здравното осигуряане. Напрактика с този свой акт те спират промените на Петър Москов в системата, срещу които се обяви само преди броени дни и лекарската гилдия.
Делото в Конституционния съд бе заведено от 61 народни представители от БСП и ДПС. Основните им мотиви бяха, че промените ще доведат до затруднен достъп на хората до медицински услуги и дори ще застрашат здравето им. Също така че промените нарушават равнопоставеността им, която се гарантира от Конституцията.
С отхвърлянето на промените в закона за здравното осигуряване напрактика спира и спорната реформа на министър Петър Москов. За да се реализира тя, трябва да се промени отново същия закон. Явно решението на съда е било очаквано от здравното министерство, тъй като преди няколко дни експертите в него подготвиха такива изменения. Тяхното разглеждане от депутатите обаче ще отнеме поне месец, а и не е ясно дали мнозинството отново ще подкрепи подобни идеи. Така най-вероятно през тази година нищо няма да се промени в системата. Според медиците това ще е за добро, тъй като предлаганите реформи се оказаха прекалено спорни и нормативно незавършени.
Основните моменти в тях бяха разделянето на пакета на здравната каса на две и въвеждането на възможността касата да сключва договори не с всички болници в системата. В регионите, където се смята, че те са повече от потребностите на хората, НЗОК щеше да избира лечебните заведения, с които да работи. Кои са тези райони пък трябваше да каже здарвната карта, но тя все още не е приета. Вероятността картата да влезе в сила също не е голяма, тъй като методиката за изработването й е във ВАС. Очаква се скоро съдът да се произнесе окончателно и по това дело. Напрактика това бяха най-важните реформи на Петър Москов, с отхвърлянето им, системата няма да се промени. Въпреки че не е фундаментално като изменение, под въпрос е и последното от спорните предложения на здравния министър - въвеждането на системата за чекиране с пръстови отпечатъци.

В.Сега

Брой 5508 (37) 15 Февруари 2016


"Ще подам своята оставка, когато си свърша работата, не ми е житейска цел да бъда министър". Това заяви пред БиТиВи здравният министър Петър Москов по повод предстоящия вот на недоверие заради правителствената политика в здравеопазването. Вотът бе внесен от БСП и ДПС, а дебатите по него ще са в сряда.

Според Москов неговата оставка се иска от десетия ден, след като е встъпил в длъжност, а "сега продължават, защото ги боли". "Имат ли малко чувство за срам тези хора? 95 процента от тях управляваха здравеопазването през последните 40 години. Е, добре ли е здравеопазването?", попита той.

"Няма закриване на клиники по инвазивна кардиология и никой не го предвижда. Няма закриване на онкологии и никой не го предвижда. Няма закриване на общински болници и никой не го предвижда", каза още здравният министър. По повод планираното използване на пръстов отпечатък при здравните плащания, той заяви, че няма да се събира лична информация. "Системата генерира еднопосочно вашия уникален код, свързан с вашето ЕГН и код в НАП. Има ли нужда от такава система? Да, за да може вие като ползвател на тази услуга да разрешите на държавата да плати от ваше име, което в момента невинаги е така", заяви той и допълни, че тезата за събиране на лична информация била дело на лобисти.


  Картите на масата, СЪБОТА, 6 ФЕВРУАРИ 2016 Г. - коментар в Блога на Надежда Цекулова

  Активността на настоящия екип на здравното министерство и по-специално - на ресорния министър Петър Москов - е сериозно предизвикателство за всички, които се опитват да обяснят действията му и случващите се реформи.
  В последните десетина дни с размах бяха представени концепциите запромяна в ТЕЛК, проектът за Национална здравна карта и се случи парламентарен дебат на вече станалата досадна тема "ваксините от Турция". (Не казваме турските ваксини, защото такива няма, нали д-р Москов...)

  Логично – при такава информационна наситеност – детайлите се позагубиха.
  Прочетете целия коментар на Надежда Цекулова тук: http://poposokanalunata.blogspot.bg/2016/02/blog-post_92.html

   

  Из печата: НЗОК обмисля да наеме студенти, които да правят анкетите за неудовлетвореност
  27.01.2016 zdrave.net

  НЗОК подготвя пилотно проучване на удовлетвореността на пациента, като ръководството на касата и МЗ обсъждат няколко варианта как да се прави то. Това съобщава в днешния си брой в. „24 часа“.

  Най-вероятно пилотното проучване на пациентското мнение ще обхване по една общинска, областна, университетска и частна болница, обяснява зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Според единия вариант касата трябва да наеме студенти за анкетьори и след това агенция да анализира резултатите. Другата възможност е касата да пусне поръчка за агенция изпълнител на пилотното проучване, която не е по реда на Закона за обществените поръчки.

  Събирането на пациентските мнения ще става чрез телефонни интервюта, предвижда специална наредба на Министерството на здравеопазването. Поучаванията ще се правят за извънболничната помощ - практиките на общопрактикуващите лекари, специалистите, медицинските центрове, ДКЦ, диализни центрове, кожно-венерически центрове, и за болничната - лечебници и онкоцентрове със стационар.

  НЗОК отново иска намаляване на цени при преразход в обемите
  18.01.2016

  Надзорният съвет на НЗОК ще настоява след 1 април 2016 г. при изчерпване на обемите да се мисли за корекции за цените на клиничните пътеки. Това стана ясно от думите на председателя на надзора Кирил Ананиев по време на пресконференция днес.

  Такава мярка е записана в настоящия рамков договор, който ще важи до 1 април. В законопроекта за бюджета на НЗОК беше заложено подобно нещо, но текстовете бяха отхвърлени от депутатите и не влязоха в окончателния вариант на закона. Сега Надзорният съвет на НЗОК ще настоява мярката да бъде заложена в новият НРД, който трябва да влезе в сила от 1 април. За да се случи това обаче, трябва да се получи съгласието на Лекарския съюз при преговорите за рамковия договор.

  Ананиев отбеляза, че ще се правят анализи на изразходването на обемите в различните районни каси. Ако се установи, че в някои от тях има икономии, средствата им могат да бъдат пренасочвани към РЗОК, в които има преразход. „След като сме изчерпали абсолютно всички възможности за маневреност и виждаме, че преразходът на бюджета на НЗОК е предсказуем, тогава ние сядаме с БЛС и съвместно, на базата на изпълнението до този момент, правим предложение за корекция на обеми и цени“, каза той. Надзорникът добави, че това е краен вариант, до който може и да не се стигне. По думите му ако се окаже, че в края на годината има икономия на обеми, цените на пътеките могат да бъдат и повишени.


   

  Здравната каса пак отказа на болниците да плати за повече приети пациенти

  Предложението беше на лекарския съюз и се отнася до 39 болници и 24 млн. лв.

   

  22 дек 2015, 18:04

  Десислава Николова, в. Капитал

   

  Надзорният съвет на здравната каса за пореден път отказва да изплати парите на болниците, които са лекували пациенти извън месечните си лимити. На последното заседание на съвета в петък управителят д-р Глинка Комитов е внесъл писмо на Българския лекарски съюз (БЛС) по въпроса.
  В него д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, настоява на 39 клиники да бъдат изплатени парите за лекувани спешни пациенти над лимита в размер на 23.8 млн. лв. Това е едва една трета от неразплатената сума.
  С изключение на представителя на пациентите всички останали членове на надзора обаче са гласували въздържал се и решението не е прието.

  Пациенти на бройка

  В началото на годината Министерският съвет одобри постановление, според което здравната каса няма да плаща на болниците, ако приемат пациенти над месечните си лимити, които са между 90 и 95% от плащанията, които са получили през 2014 г. До момента това ограничение се спазваше с изключение на онкологията. Всяка от болниците решаваше дали да върне, или да отложи пациентите, а част от клиниките намалиха заплатите на екипите си, увеличиха задлъжнялостта си към доставчиците или потърсиха вътрешни резерви, за да продължат да лекуват.
  Клиниките дадоха в съда постановлението, като Върховният административен съд реши на първа инстанция да отмени текста, но на втора го потвърди.
  Междувременно здравният министър и здравната каса декларираха неколкократно, че работата над лимит е незаконна и средствата няма да бъдат платени. В края на годината надлимитното лечение е на стойност около 65 млн. лв.

  Предложението на лекарите

  БЛС предлага да се извърши проверка на извършеното лечение от районните каси и най-късно до края на януари тези средства да бъдат платени. От изпратеното от съюза писмо не става ясно дали предложението се отнася само за държавни болници, или в списъка са включени частните и общинските, и защо в искането не е включена цялата надлимитна дейност.
  Д-р Грозев коментира пред "Капитал", че държи болниците да получат парите си, тъй като са намалили заплатите на медиците, а и най-вероятно като цяло ограничените средства водят до влошаване на качеството на лечение.
  Предложението обаче е отхвърлено.
  "Следващата ни стъпка е да настояваме постановлението за лимитите да бъде отменено. Ние нямаме друг инструмент освен преговорите за основния и допълнителния пакет в момента и понеже ще бъде пълен нонсенс да се допусне пак да се работи в лимит, преговаряме и настояваме да се изплатят надлимитните средства", каза д-р Грозев.

  За 2016 г. се предвижда да няма лимити към болниците, но само по основния пакет, и то ако БЛС се споразумее за това със здравната каса. Ако няма национален рамков договор, средствата ще се разпределят по решение на институцията. Общо предвидените плащания за болници са 1.34 млрд. лв., или почти колкото тази година.

  Втори закон на Москов влиза в Конституционния съд

  Първо ЗЗО, сега ЗЛЗ

  13,11,2015


  57 народни представители са внесли жалба в Конституционният съд срещу текстове от приетите наскоро изменения в Закона за лечебните заведения. Народните представители оспорват чл. 34а и чл. 37а от Закона за лечебните заведения, поради противоречие с чл. 4, ал. 1, чл. 19, ал. 3, чл. 52, ал. 1 и 5 от Конституциятаи несъответствие с чл. 12, т. 1 и т. 2, б. г) от Международния пакт за икономически, социални и културни права и чл. 11 от Европейската социална харта.
  С чл. 34а на закона се определя задължителния характер на Националната здравна карта и се създава основание част от лечебните заведения да бъдат изключени от задължителното здравно осигуряване. С чл. 37а от ЗЛЗ се обвързва издаването на разрешение за дейност на нови лечебни заведения и нови дейности в съществуващите такива, с Националната здравна карта. С него се въвежда изискване за предварително разрешение от администрацията при наличие на инвестиционни намерения за разкриване на ново лечебно заведение.
  Наведените аргументи са за противоречие с конституционните принципи за правовата държава, за закрила на стопанската дейност и инвестициите, за защита на конкуренцията и за правото на гражданите да получат достъпна медицинска помощ.

   

  Здравни реформи или пълна бутафория

  12.11.2015 09:36 | Анализи

  За 1 година управление д-р Петър Москов избълва куп идеи и почти нито една от тях не заработи

  Някои политици страдат от синдрома на Хюбрис - крайна степен на гордост и нарцисизъм, прескачане на мярката, високомерие и пренебрежение към човешките норми.

  Обществото и особено медицинското съсловие разчита на разумно и ефективно развитие на здравната реформа от 15 г.

  Повечето идеи през изминалата 1 година от управлението на здравния министър д-р Петър Москов са свързани с командно-административни подходи, национализация и рецентрализация. Примерите за неутолимия стремеж за концентрация на властта са много: наредбата, разделяща услугите на основен и допълнителен пакет; опитът за национализация на НЗОК; дружеството (уподобено на „Столичен холдинг“), създадено от 9 болници с цел централизация; централният орган за организация на обществени поръчки, подчинен на министъра (остроумно наречен „централно аптечно управление“); опитът за завръщане на задължителната акредитация в болниците (като инструмент за рекет); комисиите за здравна карта (като реминисценция на окръжните комитети по народно здраве); няколко наредби в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и 8 нови в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) и т.н. Всичко изредено е фокусиране на неполагаща се власт в ръцете на министъра, но също и опит за подмяна на законодателната функция на парламента чрез подзаконови актове.

  Според гръцкия психолог д-р Христос Ляпис днес сред политиците се наблюдава психологично явление, наречено синдром на Хюбрис - крайна степен на гордост и нарцисизъм, превишаване на мярката, високомерие и пренебрежително отношение към човешките норми. Ляпис дава за пример Янис Варуфакис - бившия финансов министър на Гърция, у когото той наблюдава: прекалено доверие в собствената преценка и пренебрежение към чуждо мнение; самочувствие до степен на всемогъщество; спорадична загуба на връзка с реалността; демонстрация на активна дейност и театралност; „арогантна некомпетентност“ и импулсивност. Асоциативното мислене, дори и без особено въображение, може да ни доведе до извода, че на Балканите този синдром не е рядък.

  Бутафорните и недообмислени предложения през последната година, представени за реформи, водят до извода, че българското Министерство на здравеопазването се ръководи от силен популист, но не и от силен министър. Като започнем от политически некоректния изказ при дебюта му за ромите (има антидискриминационно дело срещу него!), минем през „насипните“ му идеи и стигнем до порочния ЗЗО и до хаотичния ЗЛЗ.

  Непоследователност и липса на категоричност характеризираше ЗЗО. В потвърждение на неудачността на закона е фактът, че с подписите на депутати от цели 5 партии той е пратен в Конституционния съд - заради разделянето на пакетите услуги и дискриминацията по отношение на здравните вноски.

  Липсата на систематичен подход определи нерадостната съдба на ЗЛЗ. В сравнение с най-първоначалния вариант финалният беше неразпознаваем - промениха се 2/3 от текстовете. И този закон ще бъде атакуван в КС заради самоволните решения на НЗОК за договорите и лимитирането на нови лечебни заведения и дейности.

  Да отгатнем какво ще се случи, ако бъдат отменени тези текстове: зануляват се реформите на министъра реформатор и той се връща на изходната позиция от 7.11.2014 г.

  Съществува един недотам изискан, но по същество правдив афоризъм - че в политиката не е важно какво яйце ще снесеш, а как ще го окрякаш. В стремежа си да демонстрира реформаторски устрем, неподражаем творчески дух и показна креативност, от устата на д-р Москов чухме един куп „кухи” идеи, някои от които угаснаха веднага. Знаехме още отпреди за идеите му НЗОК да се замести от „базов пакет” в НОИ, като по отношение на допълващата идея - създаване на „конкуриращи се здравни фондове”, партията му дори имаше споразумение с лекарския съюз. Не стана. В началото той гръмко говореше за премахването на търговските дружества от болниците, или на “търговците от храма”. Увиснаха във въздуха тези слова. Появи се заканително предупреждение към кардиологичните болници, че източвали касата - бързо заглъхна и това. Щеше да има „доставка на 400 200 линейки” за Спешна помощ - чакаме ги още. С голям ентусиазъм и размах се разпространи по медиите становището за „реорганизация на ТЕЛК” - не се чува вече. Появи се идеята с популистичен заряд - с цел намаляване на цените на лекарствата да сме обединили лекарствения пазар с Гърция и Румъния. Разбра се, че е глупава инициатива и бързо заглъхна.

  Правейки паралел с Унгария, министърът тръгна на битка с веригите аптеки - и тази тема е в забвение. Получи остра реакция от няколко посоки, включително и от социалното министерство за идеята държавните служители с големи заплати да заплащат пълната здравна вноска - и се отказа. Екзотичното предложение за отделен почивен ден на всеки работещ за профилактични прегледи вече не се коментира.

  Идеите от последния месец също са в регресивен план. Безбройните критики на новата идентификация на пациентите с пръстови отпечатъци, като че ли помрачиха ентусиазма по въвеждането й. Наглед добрата в здравословен аспект идея за данък върху вредните храни, в присъствието (за кураж?) на спортния министър, беше изказана по такъв безпардонен начин („само идиотите не биха се съгласили и приели”), че веднага предизвика силна опозиция. Съвсем ново е хрумването за „персоналния годишен здравен пакет“ от направления. Трудно ми е да прогнозирам и нейното развитие.

  Със сигурност много неща пропускам. Това е поради невъзможността да се обхванат, но и съзнателно - от уважение към институционалността. Чувството за мяра е най-ценният дар, с който ни е дарил Всевишният. Всеки трябва да го притежава.

  За да съм коректен, трябва да спомена, че освен двата закона имаше и други „парченца” реформи, но не съм убеден в ползотворността им: мораториум за откриване на нови болнични лечебни заведения и дейности; фиксираните „твърди бюджети” с ПМС 57 (предизвикало толкова протести); злополучните четци в болниците; смяната на „недисциплинирани” управители (т.е. имаше и „бой с пръчки”); сливането на областните и общински ЦСМП в София, което създаде нови опоненти на министъра в лицето на персонала им (преди година те държаха табели „Ние подкрепяме министъра!”) и т.н., и т.н.

  Изкушавам се на финала да направя гръмки генерални заключения. Ще се въздържа - след избори общественият резонанс е труднопредвидим. Мога обаче отново убедено да повторя тезата си, че ако Петър Москов бъде оставен от Бойко Борисов като министър, причините за това няма да са от разумно, съдържателно естество или заради уникални експертни качества. Причината ще е друга - дизайнерските характеристики на управляващата коалиция.

  А дотогава бих призовал министъра за поне спорадична проява на малко скромност. В политиката единствената възможна форма на скромността е мълчанието.

  *Авторът е заместник-председател на ПГ на ДПС, член на парламентарната комисия по здравеопазване. Лекар, специалист по вътрешни болести и здравен мениджмънт.

  Лекари алармират за скандална подмяна на волята на Събора на БЛС
  05,11,2015zdrave.net


  Д-р Венцислав Грозев подменя волята на 64-я Събор на съсловната организация. Това твърди д-р Георги Тодоров, член на Контролната комисия на лекарския съюз в свое писмо до УС на БЛС, главния секретар и Контролната комисия. Председателят на съсловната организация е изпратил до депутатите становище, в което се казва, че документът е подкрепен от Събора, но това не е вярно, подчертава лекарят. Становището действително бе обсъдено от делегатите, но след това Съборът излезе с нарочна декларация, припомня той.

  „В декларацията има ясни заявени несъгласия, контрастиращи с представеното становище. Като например, че не сме съгласни да се променят срокове в НРД. Декларациите са кратки изявления и фактът на думата “срокове”, предполага всички срокове, както за подписване на НРД така и всички други в него. Съборът не е давал съгласие за подписване на Договор през февруари”, заявява д-р Тодоров. Според него има подмяна на волята на Събора, защото делегатите не са гласували текста на становището, а само декларацията.

  Д-р Тодоров настоява становището да се свали от сайта на БЛС, а Управителният съвет да обсъди дали изпратеното становище е съобразено с устава. По думите му Контролната комисия следва също да излезе с решение за уставосъобразността му.  

  Становището на БЛС е публикувано на интернет страницата на съсловната организация вчера. В него се посочва, че лекарският съюз не е съгласен със Закона за бюджета на НЗОК да се правят промени в Закона за здравното осигуряване. Отбелязва се, че предлагането на такава редакция е незаконосъобразно, защото тя може да се прави само от народните представители и Министерски съвет, а не от ръководството на касата и се посочва, че в този смисъл предложението е противоконституционно. В текста е упоменато също така, че с налагането на максимални обеми се потъпкват принципите на здравното осигуряване като договорното начало и свободния избор на изпълнители на медицинска помощ.

  В същото време БЛС предлага редакция на целия законопроект, като оставя доста от текстовете за промени в ЗЗО, вместо да ги премахне напълно. Остава и текстът Националните рамкови договори да се приемат не по-късно от последния ден на месец февруари и да влизат в сила на 1 април на съответната година, като са съобразени с бюджета на НЗОК за същата година – нещо, което не бе прието от Събора. Премахването на параграфите, които засягат промените в ЗЗО, както и сроковете за подписване на договора, беше записано в приетата от Събора декларация. Това е и условието, при което БЛС ще започне преговори за НРД 2016 г.

  От становището също така става ясно, че лекарския съюз одобрява финансовата рамка на бюджета за следващата година, но прави няколко предложения за увеличаване на сумите по пера. Става въпрос за ПИМП, СИМП, МДД и болнична помощ.


  Бюджетът на здравната каса предвижда лимити и за основния пакет
  Лекарският съюз отказва да преговаря и се готви за протести


  "Според текстовете в проектобюджета, ако Българският лекарски съюз не сключи рамков договор за цените и обемите медицински услуги, самата здравна каса ще разпредели бюджетите на лечебните заведения. Отново ще има лимити, включително и на услуги от основния пакет, а освен това, ако парите не стигат – НЗОК ще може автоматично да намалява стойността на клиничните пътеки" - четете статията на Капитал от извънредния събор на БЛС.


  Изнасят данни за нови злоупотреби в болниците до края на месеца

  05.10.2015


  Липсата на ефективен, прозрачен и работещ механизъм за контрол беше и ще продължава да бъде част от причините за промени в структурата и ръководството на касата. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов пред журналисти по време на форума „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

  „Искаме млади и кадърни хора, с които да заменим съществуващата бюрокрация, която очевидно не работи. Няма политически назначения, търсим хора с медицинско образование, с икономическо и с юридическо“, декларира той и макар да призна, че заплащането не е особено високо, увери, че трудът си струва. Служителите в НЗОК трябва да започнат да работят прозрачно, ефективно и с ясни механизми за контрол, заяви министърът.

  Петър Москов съобщи още, че през последната половин година ведомството е развило изключително добри контакти с прокуратурата и ДАНС. Във връзка с това той обеща още в рамките на този месец да бъдат изнесени нови данни за злоупотреби в лечебни заведения.

  Министърът се спря отново и на надлимитната дейност на болниците и повтори думите си от миналата седмица: „Терминът надлимитна дейност означава надбюджетна, т.е. надзаконова дейност. Такова нещо не може да има. Аз като министър не мога да приема, че мога да боравя с термин за надзаконова дейност и плащания над закона. Защото имате постановление на Министерски съвет, имате Закон за бюджета на касата, имате консолидиран държавен бюджет. Имате правилата и процедурите, одобрени заедно с лекарския съюз за начина, по който се изразходват парите. Имате, ако щете, и методиката за цени и обеми“, заяви той.


  http://www.zdrave.net/news/novini-210/iznasyat-danni-novi-zloupotrebi-bolnitsite-kraya-62432

  Покана за Конференция с участието на НСЧБ

  05 октомври 2015, Шератон, 09,00 ч.


  Уважаеми членове на НСЧБ, мениджъри и собственици на частни болници. В понеделник ще участваме в панела за болнична помощ на Втората годишна конференция Иновации и добри практики в здравния сектор, която ще се проведе в Шератон от 09,00 часа на 05,10,2015 г. За повече информация отворете линка. Ще ви очакваме там.


  http://www.economedia.bg/eventinfo.php?guid=2573767

  Подписана декларация срещу лимитите 739.0KB 18 Sep 2015 16:34

   

  Лекари, пациенти, правозащитници и болници внасят днес декларация срещу лимитите в здравеопазването


  Националната кръгла маса За реформи и здравеопазване без ограничения обедини съсловието с призив за незабавна проверка на надлимитната дейност на болниците и заплащане на реално извършеното от тях лечение на пациенти


  Работодателите предлагат дискусията да се разшири по отношение на бюджет 2016 и да се застъпи в Националния съвет за тристранно сътрудничество

   

  Институциите незабавно да предприемат необходимите мерки за проверка и изплащане на цялата изработена надлимитна дейност на лечебните заведения за 2015 г. Около това се обединиха участниците в Национална кръгла маса За реформи и здравеопазване без ограничения, която се проведе днес в Шератон. Форумът прие декларация, която ще бъде внесена още днес в Президенството, Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Надзорния съвет на НЗОК, Управителния и Националния съвет на БЛС, Националния омбудсман.  


  „Не приемаме и няма да приемем в бъдеще дейността на лечебните заведения да се лимитира и по този начин се ограничават правата на пациентите за достъп до навременно и качествено лечение“. Така започвадекларацията, под която подписите си сложиха Центърът за защита на правата в здравеопазването, Федерация „Български пациентски форум” и Българската асоциация за закрила на пациентите, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници, както и директори на над 30 болници. Участниците се обявиха против нормите, които водят до административно закриване на лечебни заведения, принудително сливане и налагането на административни ограничения пред изграждането на нови болници. Според тях успехът или неуспехът на едно лечебно заведение трябва да зависи изцяло от това дали пациентите са доволни  или не от предоставеното им лечение.


   „Настояваме държавата да възстанови прилагането на принципа „Финансирането следва пациента”, както и да създаде необходимите правила за ефективен и обективен контрол от страна на институциите, но и на самия потребител на медицински услуги, над качеството на медицинската дейност”, се казва още в декларацията.  


  Според справка на касата, предоставена на Лекарския съюз, от март до юли болниците са извършили надлимитна дейност за 31.8 млн. лева, която в края на годината се очаква да достигне 60-65 млн. лева. В писмо до НЗОК председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев посочва, че изпълнителите на медицинска помощ се превръщат в “безплатни донори на здравната система“. От съсловната организация припомнят и съдебната практика досега, която показва, че в крайна сметка НЗОК ще трябва да плати извършената от болниците дейност заедно с начислените лихви.


  Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) заяви, че всички са съгласни, че в момента системата не е добре и се нуждае от промени, но той е скептичен дали предприетите реформи ще доведат до желания резултат. “Здравната система ще бъде най-добре, когато на нея се гледа като на пазар, предлагащ бизнес услуги, а не като администрация“, коментира той .


  Председателят на Националното сдружението на частните болници д-р Явор Дренски коментира, че лимитите правят точно обратното на това, което правителството твърди, а именно, че реформата работи в полза на по-качествено и комплексно лечение. “Пациентът отива в болницата, където му казват, че не могат да го приемат, защото спазват ограниченията. Той се връща вкъщи и чака да го приеме точно този лекар в тази болница, която си е избрал, а същевременно заболяването му се влошава и лечението се оскъпява. Лекарите започват да губят доверие в системата и мотивация. С тази реформа се постига по-скъпо лечение, а не по-добро качество”, коментира Дренски.


  От своя страна Иван Димитров – председател на Федерация Български пациентски форум изтъкна, че популистките заявления на политиците, че рестриктивната политика е в интерес на пациентите не е вярно. „Когато се предприемат реформи в здравеопазването, редно е да се чуе гласът и на пациентите и на съсловните организации“, каза още Димитров.


   „Ако някой краде чрез клинични пътеки, това трябва да бъде проконтролирано и установено от НЗОК“, заяви адв. Пламен Таушанов, председател на БАЗП и припомни, че порочният кръг за генерирането на надлимитна дейност се дължи на заложените дефицити в бъджета на касата през последните години.


  Различна гледна точка към фиксираните бюджети изрази д-р Радко Велков от Сдружението на общинските болници, като според него „състоянието на здравеопазването е следствие не само на финансови, но и на управленски, нормативни и морални лимити“.


   „Необходима е спешна дискусия по същество бюджета за здравеопазване за2016“, заяви представителя на Надзорния съвет на НЗОК Григор Димитров. Като работодател представителят на КРИБ в надзора бе категоричен, че лимитите не са начинът за управление на която и да било дейност.


  Председателят на другата работодателска асоциация на форума АИКБ Васил Велев изрази своите наблюдения, че в системата няма съгласие каква да бъде реформата, но промени са необходими. Той предложи дебатът по темата да бъде внесен чрез работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество.


  Участниците в кръглата маса също така смятат, че държавата трябва да се погрижи за повишаване на събираемостта на здравните вноски, както и заплащането на пълния й размер. Настоява се и за увеличаване на процента от БВП за здравеопазване, който се отделя от бюджета. Те обявяват, че приемат изцяло заявеното намерение на правителството за осигуряване на комплексно лечение, но същевременно отбелязват, че то не се осигурява само чрез обедняването на структури, а и чрез организационни и финансови механизми.

   

  Болници няма да се приватизират, реши парламентътДепутатите окончателно приеха промените в Закона за лечебните заведения
  Парламентът прие на второ четене промени в Закона за лечебните заведения. Очаквано отпаднаха текстовете от закона, с които се регламентира приватизацията на лечебни заведения. Предложението на здравния министър Петър Москов за приватизация на болниците не бяха гласувани от депутатите, предава Dnes.bg.

  Срещу искането на Москов се обявиха и управляващи, и опозиция.

  Целта на идеята за приватизация на лечебните заведения беше да се привлече частен капитал, който да бъде инвестиран в дейността, поддръжката и развитието на съществуващите в момента болници, част от Националната здравна карта.

  Депутатите се обединиха около мнението, че преди да се пристъпи към приватизация е необходимо да се направи обществен дебат въз основата на анализ.

  От ДПС посочиха, че не са срещу приватизацията, но тя не трябва да се прави по предложения от министъра на здравеопазването начин. При дебатите по текста депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев припомни, че обществената реакция срещу това намерение е била остра и се е наложило „премиерът да потуши цялото това напрежение”. Той нарече тежък политически гаф това, че предложението на здравния министър не е било одобрено от министъра на финансите.

  Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира, че с приватизацията се цели облагодетелстването на определени хора. По думите му болниците разполагат с много апетитни имоти и тежкото им финансово състояние се поддържа нарочно, за да бъдат приватизирани.

  Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че има много "порутени клиники", които би било добре да се приватизират. Той обаче също посочи, че това трябва да стане след анализ.

  Депутатите одобриха и създаването на Националната здравна карта с окончателното гласуване на текстове от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната.

  "Днешното гласуване беше ясна демонстрация, че управляващото мнозинство съществува, защото то гласува точно така, както за правителство преди 8 месеца", коментира пред журналисти в парламента здравният министър Петър Москов след като Законът за лечебните заведения беше приет на второ четене, предаде Агенция „Фокус”.

  Москов обобщи и ключовите законови промени. Той изтъкна, че редакцията на предложението за комплексно лечение потвърждава философията, че касата трябва да изисква за определени заболявания в основния пакет, за които е необходима комплексна терапия, гаранция от болниците и техните обединения, че разполагат със съответната кадрова, инфраструктурна и апаратурна обезпеченост.

  Той уточни, че е въведен ясен механизъм, по който МЗ да спре роенето на най-различни болнични структури, без това да повлиява в положителен план на всеки български гражданин.

  „Третата група текстове са тези, които на законово ниво дават възможност на болниците да търсят обединение, връзки помежду си и взаимно да могат да повлияват на лечението на пациентите и да пестят от обема, неприсъщи медицински разходи”, каза още Петър Москов.

  По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова
  Още по темата

   

  Ключова реформа на Москов увисна
  Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не приеха здравната каса да финансира само болници, осигуряващи комплексно лечение


  Десислава Николова, в. Капитал
  • Петър Москов заяви, че няма да се откаже от идеята за комплексно лечение и ще се бори за него и в пленарната зала

  Петър Москов заяви, че няма да се откаже от идеята за комплексно лечение и ще се бори за него и в пленарната зала


  По предложение на ДПС текстът, който задължава болниците да се обединяват в консорциуми за цялостно лечение, остана пожелателен.
  Идеята на здравния министър Петър Москов за комплексно лечение не бе приета при гласуването на второ четене на пакета промени в здравните закони в парламентарната комисия в петък. ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха текста, който предвижда договор със здравната каса да могат да сключват само болниците, които се обединяват в консорциум, за да могат да осигурят комплексно лечение. Така засега остава досегашната практика касата да финансира отделни дейности, а пациентите да търсят различни заведения, в които да лекуват различните аспекти на заболяването си.

  Според Москов е напълно недопустимо и против интересите на пациентите тази практика да продължава. След гласуването в петък той заяви, че ще настоява текстът отново да бъде предложен и разгледан и в пленарната зала, където промените в закона трябва да бъдат разгледани и гласувани на второ четене през тази седмица.

  Това е поредната реформа на министър от РБ, която бива бламирана. Миналата седмица стана ясно, че партньорът в управлението АБВ няма да подкрепи в зала промените в конституцията, свързани със съдебната реформа, като това означава, че гласуването им ще се отложи за периода след местните избори, като се очаква статуквото да повдигне въпроса за нови отстъпки във вече уж одобрените с "исторически компромис" текстове. След това на първо четене в пленарната зала бе отхвърлен и антикорупционният закон на Меглена Кунева, който също ще остане за след изборите. Причината бе, че изненадващо АВБ и ПФ се въздържаха при гласуването.

  Как реформата стана пожелателна

  Комисията гласува ударно проектозакона за лечебните заведения в ресорната комисия в четири поредни дни миналата седмица. Че реформата ще се разклати, стана ясно още в четвъртък, когато бе гласуван и текстът за Националната здравна карта с брой на лекарите и болниците - един от основните текстове на здравната реформа на Петър Москов. Той налага ограничение за броя лечебни заведения, с които касата ще сключва договори спрямо здравните и демографските специфики на района. Те пък ще се изчисляват в Националната здравна карта.

  В първоначалния текст на вносителя беше предвидено министърът на здравеопазването да определя критериите, а не Министерският съвет, и договорите да се сключват на национално ниво - не на регионално. В крайна сметка обаче се запази договорите да бъдат сключвани от регионалните здравни каси, както и сега, а болниците ще бъдат пресявани от критерии, които ще бъдат заложени в наредба на Министерския съвет. Каквито и да са критериите, сред тях отсъства задължителната акредитационна оценка, която депутатите превърнаха в пожелателна. Едно от притесненията в сектора е, че ако акредитацията се извършва обективно, част от общинските и държавните болници няма да изпълнят критериите. То обаче не беше артикулирано, като депутатите си припомниха, че през 2010 г. задължителната акредитация бе отменена от ВАС по жалба на частните лечебни заведения.
  По предложение на депутатите също бе записан минимален брой специалисти и клиники в определена област. В окончателния текст на закона обаче няма максимален брой клиники по области. Така във всяка област броят може да бъде превишен.

  В петък по предложение на ДПС от проектозакона отпадна и текстът, който задължава болниците да се обединяват в консорциуми, за да могат да осигурят комплексно лечение. Този текст също остана пожелателен, а не задължителен. Така пропаднаха и предвижданите договори със здравната каса да могат да сключват само болниците, които могат да осигурят цялостно лечение.

  Реакциите

  "Възможността касата отново да сключва договор с болница, която не гарантира целия път на лечението на пациентите и касата финансира комплексността на цялото усилие по лечението, а не отделен епизод, избран от определен бизнесмен – шеф на болница, за мен е категорично неприемлив и ще се боря до последния момент в зала това да бъде променено, защото това е срещу интересите на пациентите. Касата трябва да се превърне отново в институция, която защитава интересите на пациентите, а не на бизнес моделите, по които са изградени определени лечебни структури", коментира д-р Петър Москов след заседанието. Москов обаче смята, е "касата трябва да се върне отново към основната си функция – от наше име, на пациентите, да може да изисква от системата определени правила: комплексност, качество, достъпност, а не да продължава да бъде финансираща бизнес плановете на определени мениджърски ръководства на болниците". Той призна, че Законът за лечебните заведения изобщо не е във вида, в който си го е представял.

  От своя страна председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) коментира защо не са подкрепили текста."Нямаше достатъчно аргументи, които да гарантират, че предложените текстове за задължително изискване за комплексност като условие за сключване на договор ще решат проблемите. Нашето притеснение е, че това ще създаде допълнителни възможности за рестрикции за сключване на договори, нямахме и твърдото становище от страна на касата. Освен това не е ясна отговорността в обединенията, които ще лекуват цялостния процес, тъй като болниците са самостоятелни юридически лица."

  Отворена вратичка?

  Дариткова отбеляза, че рестрикциите в Националната здравна карта са достатъчни, а изискванията за комплексно лечение могат да бъдат разписани в основния и допълнителния пакет, в диагностично-терапевтичните алгоритми на клиничните пътеки, плащани от НЗОК. Все пак обаче добави, че "ако министърът представи допълнителни аргументи за комплексното лечение, които досега не е изложил пред нас, и ни убеди, че не приемаме нещо неясно като съдържание, може да променим мнението си. На този етап обаче сме чули само аргументите, изнесени в публичното пространство".

  По-късно през уикенда стана ясно, че здравният министър и премиерът Бойко Борисов ще се срещнат, за да стане ясно ще се случат ли промените в здравеопазването. Самият Борисов коментира, че в ГЕРБ считат, че нещата могат да се направят по по-добър начин за болниците в малките населени места. "Две от нещата, които министър Петър Москов предлага, не се приемат, всичко друго, което предлага, се приема", каза той, като обясни, че е убеден, че министърът е прав и ще вложи усилията си, за да успее да убеди колегите си. "Действително има някои неща, в които ние сбъркахме и това създаде напрежение, не искам това да се повтори. Аз съм му дал дума на него, че това, което предлага, ще се приеме, дори колегите да считат, че е грешка", допълни Борисов.
  Какво още отпаднаот реформата

  Друг текст на министерството, който депутатите отхвърлиха през седмицата, бе за задължителен регистър на пациентите с психиатрични заболявания, преминали през центровете за психично здраве. Народните представители единодушно го отхвърлиха, защото в центровете минавали и пациенти с депресия. В същото време в момента регистрите се водят на областно ниво, но нередовно и непълно и държавата няма никаква представа за конкретните пациенти. Болните с опасни заболявания по изчисления на психиатри са около 140 хил. души и в част от случаите става ясно, че те не се лекуват или не се лекуват добре, едва когато има фатални последици като в случая в Лясковец.

  Остана и изискването директори на болници и диагностично-консултативни центрове да имат квалификация по здравен мениджмънт. Министърът предлагаше и завършили обща икономика да могат да встъпват на такъв пост. След като идеята му бе отхвърлена, Москов коментира това с думите: "Ако си завършил икономика в Харвард и по някаква причина искаш да бъдеш шеф на българска болница, не можеш. Първо трябва да изкараш 200 часа в свищовската академия. Но какво да се прави – съдба!"
  Още преди лятната ваканция на парламента пък Москов бе "помолен" от премиера да оттегли от между първото и второто четене на законопроекта текста за възможността за приватизация на болниците, който скандализира депутати както от управляващото мнозинство, така и от опозицията.

   

  Здравният министър д-р Петър Москов пред „Труд”: Осигуряваме безплатно лекарство за всяко заболяване - във всяка аптека
  27.07.2015 07:01 ДИАНА ТЕНЧЕВА

  Дискутираме промени, които да осигуряват нов и различен вид капитал в големите болници, изпаднали във финансов колапс

  - Г-н министър, изминаха близо 9 месеца, откакто сте на поста. Дали проблемите в системата и особеностите на коалиционното управление отнеха от енергията и оптимизма, с които оглавихте здравното министерство?

  - Ако се съглася с такава констатация, би означавало, че съм наивен човек, който не е знаел на каква позиция отива. Напротив - и оптимизмът, и енергията ми са напълно запазени, както и ясната и много трезва преценка за скъсените срокове, в които трябва да има видими резултати от промените за хората, тъй като точно това е смисълът на управлението. Също и да подобрява живота на нацията. Запазена е и представата ми за възможностите ми, които са лимитирани от характера на коалиционното управление.

  - Какво ще свършите до края на парламентарния сезон?

  - Правителството продължава да работи и след края на парламентарната сесия. За мен продължават да са изключително важни промените в Закона за лечебните заведения, които трябва да финализират пътя си в Народното събрание. През август ще се заемем със задълженията, породени от поправките. Надявам се това да се случи, в противен случай процесите биха се забавили. Те пак ще се реализират от началото на следващата година, но ще се заложат много тежки срокове на правителството за изпълнението на задачите, вписани в закона.

  - От кои свои идеи в промените в Закона за лечебните заведения бихте отстъпили наесен? ГЕРБ са категорични, че не трябва да има императивно сливане на диспансери с местните многопрофилни болници.

  - В поправките, внесени от МС, няма императивност, а три вида процедури - цялостно юридическо сливане, консорциум и сдружение. Така че няма как някой да бъде срещу нещо, което го пише в закона.

  - Но в един от текстовете сте записали, че ако не се слеят, вие ще им отнемате разрешителното за дейност? Т.е. друг ход просто няма.

  - Ако не изберат извършване на лечение, съобразно инструкциите на областната и на Националната здравна карта, но не от гледна точка на желанието на министъра, а с цел осигуряване на пълноценност, непрекъснатост, ясен график на вашата, моята или на всеки здравноосигурен българин терапия, те няма да получат договор с НЗОК. Но не защото РБ, ГЕРБ или някой друг го иска или не, а защото го изисква интересът на пациента, който финансира системата. Така че в това отношение отстъпление няма да има! Т.е. тези структури - различни, раздробени, всеки със собствен бизнес или друг интерес, трябва да заработят като цялостен ешелон, който осигурява и гарантира вашето лечение. А под каква форма ще се случи, вече е описано в закона. Тя не е императивна и не подсказва само задължително сливане. Отстъплението от това би значило отстъпление от смисъла на здравеопазването. В противен случай защитаваме нещо друго. Какво обаче е то? Интерес на болници, на бизнесплана на някой директор, на лекар или на фармацевтична фирма?! Който държи на това, да излезе и да отговори! Но аз не съм чул досега такива ясни заявки.

  - Смятате ли пак, но под друга форма, да предложите приватизация на лечебните заведения?

  - С депутати от мнозинството дискутираме между първото и второто четене различни промени, които да са свързани с наличието на нов и различен вид капитал в големите болници, изпаднали във финансов колапс. А пустеещите имоти и терени, които никога не са били предмет на медицинска дейност и не са били нужни за нея, и без законова промяна подлежат на концесиониране.

  - Но с решение на Министерския съвет.

  - Да, точно така. В правителството и с Министерството на финансите работим всички тези терени, които са точно 302 и днес са тежест на болниците (защото им се плащат данъци, такси, охрана), да могат да бъдат договорени за концесия, за отдаване под наем или продажба. А това е начин за стопяване на задълженията на болниците. Подобно действие не е свързано с политическа доктрина - дясна или лява, а със здравия разум. Т.е. когато имаш нещо, което никога не си използвал и не ползваш, а ти носи разходи, по-добре да намериш начин да ти донесе пари.

  - Чрез депутатите от РБ ще вмъкнете ли още свои предложения в Закона за лечебните заведения между първо и второ четене? И какво обсъждате със съпартийците си?

  - Не разделям политическите партии, формиращи правителствената подкрепа.

  - Но патриотите например вече предложиха и промени в лекарствения закон, макар ГЕРБ да не ги подкрепиха.

  - Да, всеки предлага. Преди дни на заседанието на здравната комисия, заедно с представителите на фармацевтичната индустрия, обсъдихме възможни промени в текстовете между първото и второто четене на закона, които са свързани с постигането на средносрочна стабилност на разходите за лекарства на НЗОК. А в същото време тя гарантира и достъп на пациентите до качествени лекарства.

  - Вярвате ли, че най-сетне Националната здравна карта ще определи не повече от нужните потребности от звена и специалисти във всяка област и само те ще получават договор с НЗОК от догодина?

  - Категорично да и това е една от основните цели на управляващото мнозинство. Всяко друго различно нещо би означавало, че правителството защитава интересите не на пациентите и на системата на здравеопазването, призвана да лекува, а бизнеса на хора, намерили добра ниша за инвестиции. Знаете ли, има един много интересен момент! Ако се загледате в собствениците на част от болничната сфера, ще видите хора, минали през различна част на държавната индустрия и администрация, след това - вероятно спечелили от тотото, и в последствие инвестирали в здравни заведения. Всичко това се е случвало на базата на досегашния държавен подход и е една много рентабилна, сигурна и дългосрочна инвестиция. Въпросът е - и занапред ли ще продължаваме да подпомагаме хора, “спечелили от тотото”, или искаме болничната система да стане като в добрите европейски държави?

  - Често лекари от държавните болници критикуват тези в частните заведения, че източват касата и ненужно лекуват пациенти, а другите им отвръщат, че са с раздут щат и не са поставени в равни условия. Кои повече се възползват от системата, д-р Москов?

  - По различен начин и двата паралелни свята - на държавното и частното здравеопазване, се възползват от нея. Но за това не са виновни обичайните заподозрени - лекарите. В държавното здравеопазване става дума за “източване” чрез лошо менажиране на ресурси, чрез масивни строителни дейности, вероятно чрез партийни каси. В частното пък се случва чрез бизнес план, който подбира пациенти със скъпоплатена, но относително евтина за поддръжка патология. Т.е. и двата паралелни свята трябва да се променят и да отговарят на общи правила.

  - Колко нови болници чакат да подпишете разрешителното им за дейност и да заработят от догодина?

  - Шест, но всички те са или за разкриване на нови дейности и други промени, или закриват нещо, което обаче налага корекция в разрешителното. Чисто нови няма.

  - Какви нови промени подготвяте в лекарствения закон, които ще се обсъждат публично наесен?

  - Въвеждаме ясен регистър, електронна система и система на уведомителен и разрешителен режим, отнасящ се за паралелния износ (б. р. - при него доставени за България се лекарства се изнасят от различни субекти и се препродават в пъти по-скъпо в Западна Европа, а наши пациенти остават без лечение). Второ - разписваме допълнителни изисквания към аптеките, ако искат да получат договор с НЗОК. Така ще постигнем целта на правителството нито един здравноосигурен пациент да не дава нито лев от джоба си за лекарства срещу масовите и социално-значимите заболявания. Т. е. аптеките трябва да гарантират пред касата, че ще се осигурят наличността на референтния (напълно безплатния) медикамент за съответния болен. В противен случай няма да парафират контракт с нея. Докато в момента в някои аптеки липсва напълно платеният генеричен продукт, който, да кажем, е 5 лв. и пациентът е принуден да си купи оригиналния аналог, който обаче е 55 лв. Описаният проблем се наблюдава в малките населени места, където следващата аптека е на десетки километри. Още нещо - с фармацевтичния съюз сме в нелоша степен на подготовка на текстовете, които дават възможност за създаване на мобилни аптеки. Това е решението за отдалечените, труднодостъпни и малки населени места, в които няма фармацевтични обекти. Държавата ще гарантира осигуряване на специални автомобили, които ще бъдат оборудвани с хладилна техника и всичко необходимо. За да може хората от далечно селце да знаят кога по ясен график ще пристига мобилната аптека и те ще могат да си вземат лекарствата.

  - Кой ще е следващият закон за ремонт след лекарствения?

  - Законът за здравето с определянето на това как ще се извършва трудовата експертиза. С поправките ще се въведе изискването за освидетелстване от две комисии. Лекарската ще посочва степента на увреждане на здравето. Тя ще е съставена от специалисти с над 8-годишен стаж, което ще увеличи броя на комисиите, за да не се чака с месеци или години за ТЕЛК. А втората - социална, ще се произнася с оценка до каква степен съответното заболяване прави инвалид българина, съобразено с упражняваната от него професия. Идеята не е спестяване, а целият ресурс, отделян от НОИ за инвалидност, да отива за социални придобивки, с които освидетелстваните да се реинтегрират. А сегашната политика е на изключване: “На ти 50 лв., на ти билет за трамвай и си стой вкъщи”.

  - Ще почивате ли това лято?

  - По-скоро не. През август трябва да напишем наредбата за оценка на здравните технологии, за основния и допълнителния пакет, тази за аптеките, с които им вменяваме много строг контрол на изхода. Т.е. дали скъпо струващите лекарства реално са стигнали до болните, плюс още 5 наредби...

  Нашият гост:

  Д-р Петър Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София.

  Завършва Медицинския университет в София и придобива специалност по анестезиология и интензивно лечение. Специализирал е във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.

  Работи в столичната Университетска болница “Св. Анна”.

  От 2013 г. е зам. -председател на “Демократи за силна България”, а на 7 ноември 2014 г. бе избран за министър на здравеопазването.

  Женен, с едно дете.

  Болничният пазар е в летаргия

  от Мария Чипилева | Здравеопазване

  Копирано от standartnews.com


  За първи път от 4 г. насам болничният пазар е в застой. Традиционният ръст на парите на клиниките е под въпрос, а заявките за рестриктивни промени като че ли отложиха и интереса на частните инвеститори в сектора.


  1 нова болница, 1 затворена и 2 продадени - това е рекапитулацията за първите 7 месеца от развитието на болничния пазар у нас. Особени промени към края на годината в бранша не очакват. Новото лечебно заведение е МБАЛ "Света Параскева" в Плевен. С отнето разрешение за дейност пък е Специализираната хирургична болница за активно лечение в Елин Пелин, сочат данните на МЗ. За сравнение, през миналата година имаше 14 нови болници и 4 закрити. С прекратено разрешение са били 2 общински клиники - Специализирана болница за долекуване и продължително лечение - Малко Търново" и Специализирана болница за активно лечение на вътрешни болести в Годеч.


  Прекратили работа са още МБАЛ-Рудозем и Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Шумен. Сред 14-те нови болници бум направиха диализите и рехабилитациите. Интересът към разкриването на нови лечебници беше очакван заради неограниченото финансиране от страна на касата. Тази година обаче има твърди лимити за първи път, откакто фондът е създаден. За първи път се очертава и приходите на болниците по каса не само да нямат ръст, но дори да са с минус. По предварителните сметки на касата в клиниките за дейност ще отидат 1.59 млрд. лв. до края на бюджетната година срещу 1.6 млрд. лв. през 2014-а. В същото време здравното министерство готви нов начин на финансиране за "комплексно лечение", което засега не е съвсем ясно, селективно договаряне с касата и задължителна здравна карта. Според частните инвеститори тези промени няма да съживят пазара. Кратко излизане от летаргията за пазара даде анонсът на МЗ, че се кани да продава държавни болници.


  Това обаче няма да се случи, не само заради приближаващите местни избори, а и заради прекалената крайност на подобно решение. "Няма интерес за купуване на болници, защото такива не се предлагат", казва Красимир Грудев, съсобственик на "Тримонциум" и член на Националното сдружение на частните болници. Според него прекалените изисквания, лимитирането на дейността и липсата на реално остойностяване на медицинските дейности е прът в колелата на бизнеса. Единственото окрупняване на собствеността в сектора засега биснесът вижда по-скоро в сферата на обществените болници. Ако се приемат промените в ЗЛЗ, то ще се наложи дори силово, казва Грудев. Според Семир Абу Мелих, собственик на болницата "Дева Мария", окрупняването на държавните и общинските болници е логично, тъй като са прекалено много. В частната сфера обаче той не очаква у нас да се появи голям чужд инвеститир като верига болници, тъй като бизнес-средата не е особено подходяща.


  В страната няма и развитие на публично-частното партньорство в здравеопазването. Няма нито един договор на територията на държавна болница, казаха от МЗ. Засега единствените заявки за раздвижване на пазара са продажбите на обособени части. Министерството обяви, че над 350 градинки и имоти на държавните болници, които не се ползват за медицина могат да с епродадат, а с парите да се покрият огромните дългове на клиниките. За последната година и половина има седем подобни продажби, които са в ход. Те се намират в болниците "Царица йоанна", НСБФТР, "Св. Георги", "Г. Странски", МБАЛ-Шумен и "МБАЛ – д-р Н. Василиев" в Кюстендил. Не е ясно обаче какви приходи могат да се съберат от тези имоти, още по-малко дали ще стигнат, за да с епокрият 400 млн. дългове. За 55,22/618 ид. части от съсобствен имот "Св. Георги" например е получила 7 027 лв. без ДДС.

  Копирано от standartnews.com

   

  Болници готови да съдят НЗОК за всяка неразплатена, но извършена дейност
  18.05.2015, 14:24 (обновена 18.05.2015, 19:06)
  Диана Зайкова

  Ако методиката за разплащане на медицински дейности на болниците не се промени, това ще е равносилно на липса на лечение за пациенти.

  Това обявиха на пресконференция от Сдружението на частните болници и Българския пациентски форум.

  Д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници у нас, обяви за добра новина факта, че тричленен състав на Върховния административен съд е отменил по жалба на болниците наредбата, в която Министерството на здравеопазването урежда болничните лимити.
  Дренски оспори твърденията на МЗ, че лимитите важат и в момента до окончателно произнасяне на петчленен състав на ВАС. По думите  му те са спрени от 13 май и няма да са в сила, докато съдът не се произнесе окончателно по казуса.

  Междувременно, още в петък стана ясно, че здравното ведомство е решено да оспорва взетото решение в законовия седемдневен срок, който изтича утре - 19 май.

  Пациенти и болници се надяват след произнасянето на ВАС МЗ да преразгледа методиката за разплащане на здравни дейности и да я преработи. Ако това не стане, Дренски се закани, че лечебните заведения са готови да водят съдебни дела срещу НЗОК за всяка извършена, но неразплатена от Касата дейност.

  Междувременно медикът обеща, че приемът на пациенти няма да спира, дори и лечението да трябва да се извършва за сметка на болницата. Жалко е, но в моментаНЗОК и МЗ обслужват чужди интереси, възмути се Дренски.

  По думите на колегата му от Сдружението пък, д-р Николай Болтаджиев, през декември ВАС се е изказал пак по жалба на частните болници и срещу стандартите по хирургия.
  Според  Болтаджиев решението на ВАС е било публикувано в Държавен вестник през февруари, а в същия ден и в същия брой МЗ е обнародвало наново същите прекратени текстове.

  Медикът не пропусна да се възмути и от това, че у нас здравно самоосигуряващите се са едва 1,5 милиона, а държавата от бюджета си трябва да плаща вноските на останалите 4,5 милиона души. Така 1/4 от работещите издържат останалите, с какво един съдия или военен е повече от един лекар или учител, поиска да знае Болтаджиев.

   

  Болниците настояват за изплащане на надлимитната дейност от НЗОК

  21 април 2015


  Защо да не се стигне до тези 400 млн. лева, които миналата година бяха допълнително преведени в бюджета на НЗОК? В крайна сметка здравеопазването е една от най-скъпите дейности в една държава. Това посочи директорът на МБАЛ Сердика д-р Методи Янков.

  В студиото на „Тази сутрин” той посочи, че от 17 април връщат пациенти за онкотерапия, а от 5 април е спряна т.нар таргет терапия. Не се правят и трансплантации на стави. Пациентите се препращат там, където има лимити.

  „Тук се нарушават 2 закона с тази методика – първият е Законът за здравното осигуряване, който дава право на пациента да избира болница, второто е, че нарушаваме Закона за конкуренцията, всички болници ги изравняваме с едни лимити”, посочи медикът.

  Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов подчерта, че няма как да се повтори направеното през 2014 г., но и сегашният вариант за регулиране на системата не е оптимален. „Грешката е в 35 млн заложени като дефицит – миналата година са употребени 220 млн за онколекатрства, тази година са планирани 175 млн.”, отбеляза той и напомни, че БЛС са поискали разблокирането на тези пари.

  Шефът на медицинския одит д-р Златица Петрова изрази притеснение, че връщането на пациенти ще се засили. Тя запита защо само НЗОК трябва да плаща за здравните услуги и приветства идеята на министър Москов за различни пакети.

  „От 2009 г. досега сумата за здраве е пораснало почти двойно, удовлетворението на пациентите не е мръднало

  Онкомедикаментите също са се удвоили – дали са се удвоили онкоболните пациенти?”, запита д-р Райчинов.

  Янков посочи, че през последните години преживяемостта при онкологичните заболявания се е подобрила.


  Гледайте тук http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/bolnici-pred-falit.html

  Становище на НСЧБ за промени в ЗИД на ЗЗО

  Внесено днес в Комисия по здравеопазване

  10 март 2013


  Днес НСЧБ присъства на заседанието на Парламентарната комисия по здравеопазване в Народното събрание и зададе въпроси към бъдещия управител на НЗОК за постановлението на МС за орязване на бюджетите на бониците и внесе становище на НСЧБ за ЗИД на ЗЗО, в който предлагаме намаляване на представителите на държавата в надзора на НЗОК, включване на частните болници в договорния процес и маркираме недоволството ни към проекта на постановление. Становището е изготвено от г-н Грудев от МБАЛ "Тримонциум", съгласувано е с юристи и ЦЗПЗ. Както знаете в Министерство на здравеопазването вече е внесено становище по същество, изготвено от адв. Щерева - съсобственик на МБАЛ "Пулс".

  Тук можете да видите пълния текст на становището на НСЧБ.

  Становище на НСЧБ по ЗИД на ЗЗО 10,03,2015.pdf 16.0MB 10 Mar 2015 23:06

   

   

  Покана за

  Общо събрание на НСЧБ

  27 март 2015 година

  16,00 часа

  Конферентна зала на хотел Форум Централ, София


  Вижте прикачения файл, от който можете да разпечатате поканата с дневния ред


  източник: ЦЗПЗ


  Върховния административен съд в състав съдии Докторова, Хинова и Кънчев отмени Наредба № 20 от 23.06.2010г. за утвърждаване на общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия и лицево-челюстна хирургия.
  Жалбата срещу наредбата беше подадена от ЦЗПЗ, Национално сдружение на частните болници и Сдружение на общинските болници в България. Я съдебно заседание, прокурор Малинов изрази становище за основателност на жалбата. В мотивите си съдът перфектно е обосновал решението си да отмени медицинския стандарт.

  По делото се установи, че по представената от МЗ преписка не са налице изобщо мотиви към проекта за утвърждаване на медицинските стандарти с изискваното в чл. 28, ал. 2 ЗНА съдържание.
  Мотивите би трябвало да съдържат причините, които налагат приемането; целите, които се поставят; финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. Нормата на чл.28, ал.3 ЗНА изрично разписва, че проект на нормативен акт, към който не са приложени мотиви, според посочените изисквания, не се обсъжда от компетентния орган.

  Липсата на мотиви към проекта за приемане на оспорената наредба осуетяват възможността да бъде извършен съдебен контрол за нейната законосъобразност.
  Освен че не са ясни обстоятелствата по чл.28, ал.2 ЗНА, но и не може да бъде проверено дали оспорваната наредба е приета при зачитане принципа на обоснованост според изискването на чл.26, ал.1 ЗНА.
  ВАС изцяло споделя и възражението на жалбоподателите за нарушение на чл. 3 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол над стопанската дейност.
  Тези разпоредби разписват, че при административно регулиране на стопанската дейност се вземат предвид разходите на лицата, извършващи стопанска дейност, необходими за спазване на установените изисквания и че при административно регулиране и административен контрол върху стопанската дейност административните органи и органите на местното самоуправление не могат да налагат ограничения и тежести, които не са необходими за постигане на целите на закона.
  Посочените разпоредби на ЗОАРАКСД са приложими за лицата, които жалбоподателите представляват, тъй като според чл.3, ал.1 ЗЛЗ лечебните заведения, без тези по чл.5, ал. 1, се създават по Търговския закон или по Закона за кооперациите, както и като дружества по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на държава, страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, при спазване изискванията на ЗЛЗ.
  По аргумент от противното на чл.3, ал.4 от ЗЛЗ лечебните заведения могат да извършват търговски сделки за нуждите на осъществяваните от тях медицински дейности и за обслужване на пациентите.
  Лечебните заведения са предприятия по смисъла на §1, т.17 ДР на ЗЗО, тъй като извършват търговска дейност под съответната правноорганизационна форма. Затова за тях следва да се спазват ограниченията по ЗОАРАКСД, в който смисъл са и част от оплакванията на жалбоподателите. Липсата на мотиви към оспорената наредба препятстват да бъде извършен контрол дали са спазени ограниченията по последния закон.
  По тези аргументи оплакването на жалбоподателите в тази насока са основателни. Посочените нарушения на административнопроизводствени правила са съществени, което обуславя извод за отмяна на оспорваната наредба.

  Частни болници обвиниха застрахователи в некоректност към тях и пациентите


  09.12.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

  Частни болници обмислят да прекратят договорите си със здравни застрахователи, които смятат за некоректни платци. Това стана ясно по време на пресконференция на Националното сдружение на частните болници. Реакцията им бе в отговор на обвинения, дошли от страна на ръководството на Асоциацията на частните дружества за здравно застраховане, което преди десетина дни обяви, че лечебни заведения източват застрахователни компании чрез формирането на нереалистични цени за услуги, които НЗОК не заплаща. Тогава председателят на асоциация д-р Мими Виткова, в съвместна пресконференция с управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова съобщи, че някои болници са искали от пациентите 330 лв. на ден за стая с едно легло, 10 000 лв. за раждане, 900 лв. за избор на екип, 700 лв. за консултативен преглед и т.н. Тя поиска държавата да въведе регулация в правото на болниците да определят цени за услуги, за които здравната каса не заплаща.

  Председателят на сдружението на частните болници и директор на МБАЛ „Токуда” д-р Явор Дренски каза, че не е редно няколко застрахователни компании да се опитват да вкарат регулация в сектор, който работи на пазарен механизъм. По думите му, става въпрос за регулация на правото на пациента да избира при какви условия да се лекува и кой да го лекува. Той отбеляза, че подобни искания са търсене на извинение от страна на застрахователите да не изплатят на своите клиенти – пациентите това, което им дължат.  Д-р Дренски отбеляза, че клиничните пътеки в по-голямата си част са недофинансирани и че в тях не е калкулиран лекарският труд. „Именно тук е намесата на здравните застрахователни дружества. За съжаление мисля, че тяхната мотивация да вкарат някаква регулация в този сектор е движена от не напълно разбиране на предмета на тяхната дейност. По-скоро мотивите им са финансови. Т.е. те да се опитат да не заплатят, да не подходят коректно към техните клиенти и да не платят това, което би трябвало да покрият въз основа на договора със съответния клиент”, заяви д-р Дренски. Той добави, че право на лекаря е да постави цена на своя труд, когато бъде избран от пациент. След като тази цена е определена, пациентът има право да прецени дали да се лекува при него или при друг специалист. От тази гледна точна не мисля, че вкарването на регулативен механизъм в пазарната ситуация, в която се намираме е правилният подход, каза д-р Дренски. Той също така добави, че от сдружението на частните болници са отправили покана към Асоциацията на частните дружества за здравно застраховане за разговор по темата.

  Думите на д-р Дренски бяха подкрепени и от директора на МБАЛ „Св. Богородица” д-р Николай Болтаджиев. Той  напомни, че застрахователите в момента нямат дублиращи на НЗОК функции и не могат да покриват здравни услуги. „Допълнително доплащане може да има за избор на екип, за телефон, за луксозна стая и т.н. Трябва да сме наясно, че застрахователят покрива това, а това в действителност е цената на услугата. Всички знаем, че здравната услуга се покрива на 46% от НЗОК. Останалото  се покрива от пациенти под всякаква форма. Дали ще е избор на екип, дали ще е телевизор или друга законова форма. Но законът не позволява да се доплати официално услугата. От тук и застрахователите не могат да се включат да доплащат здравна услуга. Те обаче я доплащат под форма на битова услуга, на избор на екип и от тук става порочна цялата система”, обясни д-р Болтаджиев. От думите му стана ясно, че болниците са в правото си да определят сами цени на допълнителни услуги, извън тези, за които НЗОК заплаща и по този начин да дофинансират извършването на медицинските услуги. В тази връзка той определи като некоректно направеното преди дни от представители на застрахователите сравнение, че цените на стаите в  болниците са по-високи отколкото в петзвезден хотел. „В хотела на един етаж има една камериерка и единственият разход е пране на чаршафи. В една болница на един етаж има екипи от лекари. В тази болница има реаниматор, в нея се правят изследвания. В тази болница пациентите пият лекарства, сестри им бият инжекции. Нормално е тази цена да не е като хотелската. Не може да се иска цена на една болнична стая да е по-евтина от хотелската”, каза той.

  И според директора на МБАЛ „Сердика” д-р Методи Янков застрахователите си търсят поводи да не платят разходите на своите пациенти. Той отбеляза, че болниците издават коректни фактури на пациентите, но често се случва те да не се признават от компаниите. По думите му, застрахователите искали от болниците да предоставят разбита по дейности фактура. „Това е в момента техният проблем. Те искат 10 изброени неща ние да ценообразуваме, след което с химикалката зачеркват пред очите на застрахования – това ще ти платим, това няма да ти платим. Точно като при автомобилите”, каза д-р Янков. Той добави, че заради подобни действия е прекратил договора на неговата болница с една от компаниите.

  Д-р Дренски подкрепи д-р Янков, като каза, че лечебните заведения няма как да направят подобна разбивка във фактурата, тъй като цената на лечението е пакетна. По думите му, това е така, за да се постигне баланс между недофинансирането и завишаването на някои цени, които да го компенсират. „Нещата в болницата не могат да се случват като в ресторантска сметка. Пакетните услуги така са направени, за да може да се балансира – да не дойде много натоварващо за възрастния и болния пациент, който не може да плати много. От тази гледна точка основната грижа е за пациента”, отбеляза той.

  Директорите на частните болници заявиха, че според тях застрахователните дружества би трябвало да поставят по-ясни условия пред своите клиенти, какво покриват и какво не. Ако застрахователите не искат да покриват разходите на пациентите за допълнителни удобства, то трябва това да се посочи в договорите с тях, смятат те. Представителите на сдружението декларираха, че е необходимо държавата ясно да регламентира доплащането.

  Според Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите обаче, това пак не е гаранция, че пациентите ще бъдат информирани какво съдържа техният пакет. Той отбеляза, че по-голямата част от хората, които имат здравни застраховки, са ги получили през компаниите, за които работят и едва ли на всеки поотделно са обяснени условията.

  Председателят на НСЧБ ще участва утре в Първата годишна конференция Иновации и добри практики в здравния сектор

   

  Първата годишна конференция Иновации и добри практики в здравния сектор ще бъде открита от министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков утре, 24 септември 2014 в 09,00 часа в Шератон. Събитието, организирано от вестник Капитал, е посветено на иновациите и моделите за преструктуриране на здравната система. Ще бъдат търсени правилните отговори за ефективността, достъпността и устойчивостта на здравната система с представители на здравните власти, здравните заведения, фармацевтичния сектор, браншовите организации и експерти.

  В дискусията за добрите практики и начините за преодоляване на проблемите в болничната помощ ще участва председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски заедно със зам-кмета на София ген. Стоян Тонев, директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Генчо Начев и секретаря на Сдружението на общинските болници д-р Радко Велков.  


   

  Събираемост на вноските, за да няма дефицит

  Д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници пред в. Стандарт днес - 11,09,2014  Необходимо е изработването на единна концепция за болничната помощ в контекста на визия за развитието на здравеопазването. Само така ще се спре напразното наливане на средства в една нереформирана и неефективна система. Приоритетните направления според Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) са следните:

  1. Приемане на законови промени, гарантиращи над 95% събираемост на здравните вноски.
  2. Справедливо остойностяване на медицинската дейност и труда на медицинските специалисти.
  3. Въвеждане на диагностично-свързаните групи.
  4. Преструктуриране и реформиране на болничната помощ с помощта на публично-частно партньорство и приватизация.
  5. Раздържавяване на НЗОК и регистрирането й като независима обществена институция. Изваждане на бюджета й от консолидирания бюджет.
  6. Осигуряване на професионални и финансови стимули за специализация и работа в България на новозавършили и млади лекари.
  7. Равнопоставеност между лечебните заведения и отменяне на дискриминативните нормативни актове и практики.

  Системата има нужда от по-малко централизиран контрол, планове и лимити и повече свобода за пациентите. Те трябва да могат да избират къде да използват здравните услуги, за които са плащали. Държавата има своите задължения и трябва да изпълнява тях - да финансира болници в отдалечени райони, структури за долекуване и хосписи, лечебни заведения за социално слаби граждани. За нас, като инвеститори, най-важно е да виждаме стабилност, приемственост и последователност в системата на здравеопазването, както и възможности за сътрудничество на държавно ниво. Частната инициатива е градивен партньор на държавата. Ние имаме експертиза и умения, които чрез публично-частно партньорство да доведат до оптимизиране на разходите, повишаване на ефективността и най-вече качеството за пациента. За пореден път да декларирам, че НСЧБ е готово да участва с експертния си капацитет в процеса на изработването на единната концепция и инструментите за нейното внедряване и прилагане.


  Целият материал на Мария Чипилева прочетете тук.

  Болниците не са длъжни да правят обществени поръчки

  Ако България не се съобрази, частните болници ще алармират Европейската комисия

  22.7.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

  Според европейското законодателство лечебните заведения в България не би трябвало да са задължени да правят обществени поръчки. Това съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването, като се позовава на текстове от Директива 2004/18/ЕО на Европейския парламент и на съвета от 31 март 2004 г. Там е записана дефиниция на понятието  „публичноправна организация“, което не включва в субектите, които задължително трябва да правят обществени поръчки, търговските дружества, каквито са българските лечебни заведения.

  Директорът на софийската болница „Св. Богородица” д-р Николай Болтаджиев обясни пред Zdrave.net, че след като директивата е влязла в сила още през 2004 г., българският парламент е трябвало до сега да я приложи в нашето законодателство. Той припомни, че към настоящия момент в българския Закон за обществените поръчки също е записано кои организации трябва да провеждат обществени поръчки като публичноправни. Там се казва, че сред тях са и организации, които получават над 30% от приходите си от НЗОК.

  В Директивата от 2004 г. обаче е записано, че публичноправна е всяка организация, която е създадена със специфичната цел да задоволява нужди от обществен интерес без да има промишлен или търговски характер. Освен това тя се финансира в по-голямата си част от държавата, регионалните или местните органи или други публичноправни организации, или е обект на управленски контрол от последните, или има административен управителен или надзорен орган, в който повече от половината членове са назначени от държавата, регионалните или местните органи или от други публичноправни организации. Според д-р Болтаджиев това автоматично означава, че частните лечебните заведения не са длъжни да правят обществени поръчки, тъй като не отговарят на част от условията, изброени в европейската директива.

  „Когато преди няколко месеца се гледаше Законът за обществените поръчки, частните болници вкарахме чрез един депутат предложение за промяна, за да се приложи директивата. Цялата промяна беше точно в текста, в който се изброява какво е публичноправна организация. Парламентарната комисия обаче не го прие, като казаха, че не са много запознати с текста, но не го и отхвърлиха и той влезе и в зала, но там не мина. Наскоро открихме, че от 31 март 2014 г. има промяна на директивата, където в този текст изрично се казва, че публичноправната организация трябва да отговаря на всички изброени условия в стария текст”, разказа д-р Болтаджиев. Той също така добави, че в преамбюла на променената директивата се казва, че организация, която действа в нормални пазарни условия, стреми се да реализира печалба и понася загубите в резултат от извършването на дейността си, не следва да се счита за „публичноправна организация“. Д-р Болтаджиев отбеляза, че болниците в България като търговски дружества отговарят именно на тези условия.

  Д-р Болтаджиев информира, че заради незачитането на Директива 2004/18/ЕО в нашето законодателство частните болници водят три административни дела. Той заяви, че на първа инстанция е поискано от съдиите да направят запитване до съда в Люксембург. „Българският съд трябва да се съобрази с директивата, тъй като тя е над нашето законодателство”, добави той. Д-р Болтаджиев също така отбеляза, че ако въпреки това българските институции не се съобразят с бъдещото решение на съда, частните болници ще пишат за ситуацията у нас на Европейската комисия и може да се стигне до наказателна процедура срещу страната ни. Той напомни, че срокът да се въведе променената директивата у нас е 18 април 2016 г.

   

  На 01,07,2014 година се проведе заседание на УС на НСЧБ, на което основната тема бе дефицита в бюджета на НЗОК. Решението, което бе взето единодушно, е че ние като представители на частни, динамично развиващи се и предпочитани от пациентите лечебни заведения за болнична помощ нямаме моралното право да откажем медицинска помощ на пациенти, които имат нужда от болнично лечение и са потърсили нашите услуги. НСЧБ ще продължи да остоява основната си теза, че правото на пациентите на достъп до болнично лечение и изборът им къде да бъдат лекувани е конституционно гарантирано, а здравноосигурителният модел означава финансирането да следва пациента.

  Затворим ли вратите си за пациентите, ние спираме да изпълняваме своята мисия и сами се обричаме на  гибел като болници. Осъщественият избор на пациентите е нашата единствена защита. Критичният въпрос тук е кога ще бъде реимбурсирано лечението на т.нар. "надлимитни пациенти", защото отказът от финансиране на извършените разходи противоречи на най-висшата нормативна рамка.

  Ето защо ние ще продължаваме да изпълняваме най-хуманната дейност и няма да се откажем да се борим с всички законови и морални средства срещу лимитите, легитимиращите ги постановления и умишленото поддържане на дефицит и напрежение в системата на здравеопазване.

  Предстоят ни трудни месеци, но вярваме, че както досега доверието на пациентите ще бъде на наша страна и ще съумеем да оцелеем в едно от най-големите изпитания, което неслучилата се здравна реформа за пореден път ни поднася.


  Преговорите около ПМС 94 се провалиха окончателно

  30.6.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

  Българският лекарски съюз напусна работната група в МЗ, която имаше за задача да намери решение около проблемите, свързани с последните промени в Постановление 94 на Министерски съвет. Това съобщи за Zdrave.net зам.- председателят на съсловната организация д-р Юлиян Йорданов. Той каза, че представителите на НЗОК и МЗ не са одобрили предложението на лекарския съюз ПМС 94 да бъде напълно отменено. Те са заявили само, че може да се търси консенсус около евентуални нови промени в норматива. Поради тази причина от БЛС са се видели принудени да напуснат работната група, защото нямат мандат да преговарят за промени в постановлението. На последния събор на БЛС делегатите гласуваха само да отпадне ПМС 94, но не и да се преговаря за нови промени, припомни д-р Йорданов. Според него оттеглянето на лекарите от работната група означава и край на нейната дейност.

  Запитан дали има някакво възможно решение на новата ситуация д-р Йорданов коментира: „Има едно предложение от касата и от д-р Бойко Пенков евентуално да се променят правилата, които засягат методиките за разпределение на финансите, което може да стане чрез надзора”.

  ПМС 94 регламентира начина на плащане на лечебните заведения. Според последните промени Надзорният съвет на НЗОК може да определя дали и кога да плаща надлимитната дейност на договорните партньори. Това предизвика вълна от недоволство сред лекари и пациенти. Бяха предприети и постъпки пред административния съд за отменяна на новите текстове от постановлението. Напрежението бе леко потушено след като министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева обеща промяна на част от спорните текстове, а в МЗ бе сформирана работна група, която да търси възможните решения. След първото заседание на групата миналата седмица от БЛС казаха, че не е постигнат консенсус с НЗОК и министерството, но ще се търси такъв.

  Спешно актуализирайте бюджета на НЗОК


  23 юни 2013


  До Председателя на 42-ро Народно събрание
  Г-н Михаил Миков

  До Председателя на КЗ на 42-ро Народно събрание
  Д-р Нигяр Джафер

  До Министър-председателя на Р България
  Г-н Пламен Орешарски

  До Министъра на финансите
  Г-н Петър Чобанов

  До Министъра на здравеопазването на Р България
  Д-р Таня Андреева

  До Председателя на Надзорния съвет на НЗОК
  Д-р Бойко Пенков

  До Управителя на НЗОК
  Д-р Румяна Тодорова

  На вниманието на здравните журналисти

   

  Отворено писмо  

   

  Уважаеми Госпожи и Господа,

  Ние от Национална пациентска организация, Федерация „Български пациентски форум“, Българска асоциация за закрила на пациентите, Сдружение на общинските болници в България и Национално сдружение на частните болници изпращаме Отворено писмо до вас и българското общество, за да изразим искрената си тревога за бъдещето на българското здравеопазване, което не само ще се превърне в жертва на политическата криза, но и за втора поредна година е изложено на предварително планиран дефицит. Дори според най-оптимистичните прогнози средствата на НЗОК ще стигнат за възстановяване на разходите за лечение на българските граждани само до месец септември.  А това предвещава огромна криза и поставя въпроса ще има ли след месец септември здравеопазване изобщо.

   

  Като отговорни представители на пациентски и болнични сдружения и организации, ние сме изключително притеснени от бездействието до момента и затова публично категорично настояваме за:

   

  1. Спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 г.
  2. Отпадане на Постановление 94 на МС от 25,04,2014 г. и позоваващите се на него анекси за болнична помощ
  3. Проява на държавническа съвест при гласуването на бюджет 2015 на НЗОК, за да се планират реални разходи за лечение, а не да се залагат дефицитни дупки, в които за съжаление продапада болния българин, а не политическата класа.

   

  Анексите за болнична помощ, които бяха изпратени на управителите на лечебните заведения тази седмица, предвещават крах, но не само за болниците – те са изключително опасни най-вече за пациентите. Приложенията преповтарят заложеното в Постановление 94 на МС от 25.04.2014 г., с което държавата намери механизъм да не заплаща вече оказаното лечение от болниците или иначе казано да откаже да покрие разходите на пациентите от тяхно име и с техните здравни вноски. Това предрича само едно - смърт чрез обезкървяване за лечебните заведения за болнична помощ. Ето защо организициите, които днес заставаме зад това Отворено писмо – НПО, ФБПФ, БАЗП, СОББ и НСЧБ – дадохме на съд Постановление 94 и очакваме произнасянето на Върховния административен съд. Преди малко повече от месец алармирахме, че този нормативен акт в един момент ще покаже едно – лимитът ще придобие лице. И не само едно, а на много хиляди български пациенти, които няма да имат възможността да бъдат лекувани.

   

  И трябва да е ясно за всички - не болниците са виновни са дефицита. Той бе предварително планиран за втора поредна година и на всички в системата бе ясно, че средствата ще стигнат максимум до септември 2014. Факт е, че през последните 5 години средствата за болнична помощ, спрямо общите средства за здравеопазване, са намалени с повече от 6% на фона на непрекъснато прокламиране, че болниците харчат все повече. Освен това не болниците отклониха  около 2 милиарда лева от резерва на НЗОК  в посока консолидирания бюджет през предходните години. Като доказателство прилагаме справка, която показва, че през годините болниците не могат да бъдат сочени като причина за преразход или дефицитите в бюджета на НЗОК.

   

  Националното сдружение на частните болници заедно с държавните и общински болници и ЦЗПЗ даде твърдите лимити на съд


  30 май 2014


  Държавни, частни и общински болници и Центърът за защита правата в здравеопазването внесоха жалба във Върховния административен съд, в която настояват фиксираните бюджети за лечебните заведения да бъдат спрени и отменени.

  Подписите си под жалбата срещу твърдите лимити, които се въвеждат с постановление на Министерския съвет от 25-и април, тази година сложиха  доктор Явор Дренски - председател на Националното сдружение на частните болници, доктор Димитър Димитров -  председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, доктор Неделчо Тонев - председател на Сдружението на общинските болници и доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на здравеопазването.


  Опасенията на четирите организации са, че фалитите са неизбежни, а пациентите ще бъдат лишени от свободен достъп до болниците. Според лекарите чрез този нормативен акт ще бъдат наказани добре работещите и предпочитани лечебни заведения, в които се развива модерна медицина и се предлага качествено обслужване за пациентите.


  По-рано НСЧБ излезе със следната позиция по отношение на Постановление 94

   

  С Постановление 24 на Министерски съвет в името на икономията се принасят в жертва високотехнологичните лечебни заведения, които са предпочитани от пациентите. Въвеждането на твърдите бюджети чрез забраната на надлимитните плащания е поредното административно ограничение на разходи, което е в ущърб на интересите на цялото ни общество. Така ще бъдат наказани добре работещите болници, в които се развива модерна медицина и се предлага качествено обслужванена пациентите. Вместо да бъдат поощрени тези болници и да бъде стимулирано усъвършенстванетона обслужването и улесняването на достъпа на пациентите до съвременни услуги, отново преминаваме към планово стопанисване на структури. При положение, че нашата система на здравеопазване е базирана на принципа, че се заплаща извършена дейност и финансирането следва пациента – тази стъпка е не само незаконна и противоконституционна, тя е несправедлива както към болните хора, така и към специалистите и болниците.

   

  За пореден път подчертавам, че всякакви административни ограничения при действащо от 15 години насам хронично недофинансиране на болничната помощ само ще задълбочи проблемите в системата. Приетата методика за остойностяванена болничната дейност с нищо не променя досегашната, която е напълно погрешна и не отговаря на разходите за лечение напациентите. Следователно лимитите, базираните на погрешна методика за остойностяване на кличните дейности, също са погрешни и по никакъв начин не огтоварят на рейлността.

   

  А най-накрая ще обърна внимание, че с нормативния акт е погазена Конституцията на България и редица други закони. Ето защо ние като съсловие на частни и високотехнологични болници ще сезираме Констуционния съд, Комисията за защитанапотребителите, Комисията за защита на конкуренцията и със всички позволени от закона средства ще се борим срещу самоцелните административни регулации, които не са в интерес на българското общество и българския пациент.


  Ето и самата жалба


  До Върховния административен съд

   

  Ж А Л Б А

   

  от Център за защита правата в здравеопазването, ЕИК 175372371, адрес гр. София, р-н Оборище, ул. Шипка №13, вх. А, ап. 3, тел. 02/8430415, представлявано от Стойчо Кацаров, Председател на УС

  и

  Сдружение „Национално сдружение на частните болници“, регистриран по ФД № 191/2013 г. в СГС, със седалище гр. София, район „Оборище“, бул. „Княз Ал. Дондуков“ 115А, ет. 3, оф. 18, телефон 024034359, факс 024034220, email: zpashova@tokudabolnica.bg

  и

  Сдружение на общинските болници в България, регистрирано по ФД №71/2012 г. в Плевенски окръжен съд, със седалище гр. Плевен ул. „Княз Александър Батенберг І” №7, ЕИК176307088, Email: sobb@mail.bg

   

  и

  Национална асоциация на работодателите от здравеопазването в РБългария, регистрирано с ФД№10626/2000 г. в СГС със седалище и адрес гр. София, ул. Д. Моллов №1, представлявано от д-р Димитър Димитров – председател на УС

  срещу чл. 17, ал. 13, т. 6 от Приложение 2Б към чл. 2 на ПМС № 94/24.04.2014(ПМС)

   

  Правно основание чл. 185 и чл. 132, ал. 2, т. 2 от АПК

   

  Уважаеми Върховни съдии,

  ПМС № 94/24.04.2014,обнародвано в ДВ бр. 37/29.04.2014, е подзаконов нормативен акт и подлежи на съдебен контрол по силата на чл 120 от Конституцията на Република България и чл. 185 от АПК.

  Сдружение Център за защита правата в здравеопазването е неправителствена организация, регистрирана в СГС по ФД № 14322/2007. В качеството си на неправителствена организация, създадена за обществена полза и регистрирана по ЗЮЛНЦ в Регистъра на Министерството на правосъдието считаме, че с оглед целите на сдружението, отразени в Устава, а именно „Защита на индивидуални и колективни права на граждани и организации в сферата на здравеопазването и свързаните с него социални дейности, произтичащи от нормативните актове и международните споразумения, подписани от Република България” и предмета на дейност, а именно „Представителство и защита на правата на физически и юридически лица, организации и сдружения в сферата на здравеопазването и свързаните с него социални и други дейности, произтичащи от нормативните актове и международните договори“,  за нас е налице  правен интерес да подадем настоящата жалба. Това е така, защото оспорените с нея текстове от цитираното по-горе Постановление на Министерския съвет, засягат пряко правата на лекарите и пациентите.

  Сдружение „Национално сдружение на частните болници“ е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза, което съгласно Устава има за свои основни цели:

  1. Облекчаване достъпа на пациентите до качествена медицинска помощ;

  2. Създаване на условия за подобряване на медицинското обслужване и квалификацията на лекарите чрез участие на сдружението във формите на следдипломно медицинско обучение;

  3. Обединяване и подпомагане на членуващите в сдружението болници;

  4. Защита на честната конкуренция между лечебните заведения и противодействие на всички практики за нарушаването й;

  5. Защита на неприкосновеността на частната собственост и противодействие на всички опити за дискредитирането й;

  6. Развитие на подходящи условия и среда за възникване на нови частни лечебни заведения и функциониране на съществуващите, в това число и посредством насърчаване приватизацията на лечебни заведения – държавна или общинска собственост;

  7. Участие с предложения, становища, декларации, протести при формирането на националната здравна политика и преговорния процес по сключване на НРД;

  8. Насърчаване и отстояване реалното участие на болниците в преговорния процес по сключване на НРД;

  9. Изграждане на национален пазар на медицинските услуги, при защита на социално слабите членове на обществото;

  10. Насърчаване и отстояване еднаквия достъп на лечебните заведения до публично финансиране, в т.ч. от европейските фондове и програми.

  Предмет на дейност на сдружението е защита на интересите на частните болници, подобряване на здравното обслужване на гражданите, създаване на условия за честна конкуренция и развитие на пазара на медицинските услуги. Средствата за постигане на целите на сдружението са въздействие и граждански контрол върху дейността на администрацията; анализ и изготвяне на предложения за промени в нормативната уредба; Предприемане на правни действия, в т.ч. завеждане и водене на дела пред национални и международни юрисдикции.

  Това обуславя правния ни интерес от настоящето производство.

  Сдружение на общинските болници в България е регистрирано, като юридичеко лице с нестопанска цел в обществена полза с основна цел:

  Запазване и развитие на общинските болници; Повишаване достъпността на обслужваното население до по-високо ниво на специализирани медицински дейности; Обръщане на тенденцията на намаляване на дела на извършената дейност от общинските болници в рамките на областите в частност и за страната като цяло;

  Предмет на дейността на сдружението е всестранно подпомагане на общинските болници с цел подобряване медицинското обслужването на пациентите и населението,

  което обуславя правния ни интерес от настоящето производство.

   

  ПМС № 94, нормативен акт по смисъла на чл. 6, ал. 2 от Закона за нормативните актове,  е издадено на основание чл. 55е, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване.

  С текста на ПМС се създава правно основание за отхвърляне на заплащането на дейността на лечебните заведения за болнична помощ, ако тази дейност е над предварително определените от НЗОК стойности(лимити).

  В чл. 17, ал. 13, т. 6 от Приложение 2Б към чл. 2 се постановява, че „Основания за отхвърляне от заплащане“ е „дейност, надвишаваща стойността по чл. 22.“

  В чл. 22, ал. 1 е указано, че „Стойността по финансовоотчетните документи по чл. 19, 20 и 21 не следва да надвишава размера на определените стойности на изпълнителя на БМП по реда на чл. 4 ЗБНЗОК за 2014 г., определени в приложение № 2 към индивидуалния договор на изпълнителя на БМП с НЗОК.“

  В ал. 4 се посочва, че „Отхвърлената от заплащане медицинска дейност, медицински изделия и лекарствени продукти на основание чл. 17, ал. 13, т. 6, посочена в месечното известие по чл. 17, ал. 11, т. 2, се заплаща от НЗОК с решение на Надзорния съвет на НЗОК по ред и критерии, определени в правилата по чл. 4, ал. 4 ЗБНЗОК за 2014 г.“

  В следващата ал. 5, обаче се посочва, че такова заплащане може да има само, ако „е в съответствие с разпоредбите и в рамките на параметрите по ЗБНЗОК за 2014 г.“

  От това следва, че дейността над „определените стойности към индивидуалните договори“, може да бъде заплатена, но ако не надхвърля бюджета на НЗОК за болнична помощ. Като съберем „определените стойности към индивидуалните договори“ на болниците ще получим размера на бюджета на НЗОК за болнична помощ. На практика излиза, че всяка отчетена дейност над „определените стойности към индивидуалните договори“ по дефиниция ще бъде извън „рамките на параметрите по ЗБНЗОК за 2014 г.“,което означава, че няма да бъде платена, тъй като в противен случай самата НЗОК би нарушила ПМС № 94. Това ни мотивира да подадем настоящата жалба.

  Считаме, че ПМС № 94 е издадено в нарушение на административно-процесуални норми, а текстът на чл. 17, ал. 13, т. 6 на Приложение 2Б противоречи на нормативни актове от по-висок ранг и е в несъответствие с целта на закона. При издаването му, Министерският съвет е превишил своята компетенция, като е разширил неговия обхват, в нарушение на дадената му законова делегация.

  съображенията ни в подкрепа на изложеното са следните :

  Нарушения на административно-процесуалните правила:

  В Доклада към проекта на ПМС № 94 не са посочени какви са очакваните финансови резултати за лечебните заведения и за пациентите от прилагането на нормативния акт, което е СЪЩЕСТВЕНО нарушение на чл. 28, ал. 2, т. 3 от ЗНА. Съгласно ал. 3 на същия член при такова нарушение(неизпълнение), нормативният акт изобщо не се разглежда от компетентния по издаването му орган – МС. Това води до нищожност на нормативния акт.

   

  Противоречие с нормативни актове от по-висок ранг.

  Принципът на правовата държава, съдържащ се в чл. 4, ал. 1 от Конституцията, означава, че основите на правовия ред, заложени в Конституцията, важат в еднаква степен и за органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и за всички правни субекти. Намесата в частноправните отношения, каквито са тези между НЗОК и лечебните заведения за болнична помощ, е в нарушение и на чл. 19, ал. 1 от Конституцията, който утвърждава принципа на свободната стопанска инициатива и гарантира еднакви правни условия за стопанска дейност.

  АКТЪТ на намеса на държавата по начина, предвиден в обжалваното ПМС, надхвърля пределите, установени от Конституцията, защото съставлява намеса в правоотношение между равнопоставени субекти, в които държавата едновременно се включва и регулира по начин, който тя счита за целесъобразен.

  От особено съществено значение в настоящия случай е фактът, че според нормативната уредба не се допуска лекар (лечебно заведение) да откаже медицинска помощ, като при спешните случаи, задължението е императивно заложено (чл. 85 и чл. 100 от Закона за здравето). В този случай възниква въпросът кой ще плаща, ако оказаната медицинска помощ е надлимитна ?

  Според ПМС съществува възможност, оказаната медицинска помощ да не бъде заплатена на стопанските субекти. Това безусловно е в тяхна вреда, водеща до икономически загуби и накърняване на интересите им. Подобна дейност води до непосредствено засягане от страна на държавата на правото на собственост и свободата на договаряне на стопанските субекти, каквито в случая са лечебните заведения в качеството си търговски дружества.

  Ако се приеме, че лечебните заведения за болнична помощ спазват стриктно обжалваното постановление и оказват медицинска помощ само до определения им размер на плащанията, то част от пациентите ще бъдат лишени от осигурен свободен достъп до безплатна медицинска помощ. Това ще доведе до накърняване на правото им по чл. 52 от Конституцията, според което имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъп на медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

  Именно поради това противоречието на ПМС с чл. 52 на Конституцията не е само по отношение накърняване правото на достъп до медицинска помощ, но и в това, че редът и условията за този достъп може да бъде определян само със закон, а не с Постановление на Министерския съвет, както е в конкретния случай. Следователно е нарушен и принципа за правовата държава прокламиран с чл. 4 от Конституцията.

  Според нас цялото Постановление в т.ч.оспорвания текст, представлява административно регулиране на стопанска дейност по смисъла на чл. 1, ал. 3 на ЗОАРАКСД и като такова считаме,че е прието в противоречие с изискванията на чл. 3 от същия закон.

  Постановлението е в противоречие и с чл. 45 от Закона за здравното осигуряване, според който НЗОК заплаща извършената от лечебните заведения медицинска дейност. Законът не поставя ограничение, каквото е наложено с ПМС.

  Налице е и противоречие на ПМС с чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията.

  Лечебните заведения се регистрират като търговски дружества или кооперации (чл. 3 от ЗЛЗ). Макар и с някои ограничения по ЗЛЗ, те извършват стопанска дейност по смисъла на чл. 1 от Търговския закон.

  Лечебните заведения представляват предприятия по смисъла на Закона за защита на конкуренцията и по смисъла на правото на ЕС. Това се потвърждава и от Решение № 1193/2013 на КЗК.

  Законът за здравното осигуряване предвижда два възможни начина на осигуряване – задължително и доброволно. По отношение на задължителното здравно осигуряване, НЗОК има монополно положение по силата на закона. Въведените с ПМС ограничения на плащанията са в пряко противоречие със забраната на чл. 21 в т. 1 и т. 2.

   

  Несъответствие с целта на закона

  Считаме, че въведеното ограничение за заплащане на медицинската дейност с ПМС неизбежно води до ограничаване на достъпа на пациенти до медицинска помощ и ограничаване на техния избор до тези лечебни заведения, които към момента на заболяването все още не са изпълнили, определения им от НЗОК лимит. Това не съответства на целта на Закона за здравното осигуряване, определена с чл. 4, а именно да гарантира свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с районна здравноосигурителна каса. В ал. 2 на същия член се забранява правото на избор да бъде ограничавано по географски и/или административни основания.

   

  Излизане извън делегацията на закона.

  С чл. 55е от ЗЗО се възлага на Министерския съвет да приеме Методика за остойностяване и заплащане на отделните видове медицинската помощ. Терминът Методика не е дефиниран с Допълнителните разпоредби на ЗЗО, нито е посочен като акт в ЗНА. Тълковният речник на думите в българския език сочи, че методика е „съвкупност от действия за практическо извършване на нещо“. Следователно на Министерския съвет е възложено да опише определена последователност от практически действия за:

  -остойностяване на всяка една медицинска дейност, което в някаква степен е направено в ПМС

  -заплащане на отделните видове медицинска дейност, което означава извършване на определени като вид и последователност действия, за да се заплати извършената дейност, например определяне на формата на отчета, сроковете за заплащане, използването на електронни и/или хартиени носители, начина на превода на сумите и пр.

  Считаме, че текстът на чл. 55е не дава право на Министерския съвет да въвежда ограничения в заплащането на медицинската помощ, каквото ограничение представлява оспорвания от нас текст на чл. 17, ал. 13, т. 6 и това лимитиране излиза извън делегираното му право да приеме Методика. Министерският съвет е излязъл от законовата делегация, превишил е правата, дадени му от закона и е приел незаконосъобразен текст, в нарушение на изискванията на чл. 12 от ЗНА.

  Компетентността на органа, издаващ подзаконов нормативен акт не е неограничена, а само в рамките на дадената му от закона делегация. Разпореждането извън тази компетентност води до нищожност на приетите норми.

   

  Уважаеми върховни съдии,

  Молим като вземете предвид изложеното и допълнителните съображения, които ще развием в съдебно заседание на основание чл 12 и чл. 15 от ЗНА, чл. 146, точки 3, 4 и 5 от АПК да отмените чл. 17, ал. 13, т. 6 от Приложение 2Б към чл. 2 на ПМС № 94/24.04.2014.

  Алтернативно, на основание чл. 146, ал. 1 от АПК, молим да прогласите нищожност на чл. 17, ал. 13, т. 6 от Приложение 2Б към чл. 2 на ПМС № 94/24.04.2014.

   

  Особено искане: Молим на основание чл. 190 от АПК във връзка с чл. 166,ал. 2 от АПК да спрете изпълнението на чл. 17, ал. 13, т. 6 от Приложение 2Б към чл. 2 на ПМС № 94/24.04.2014., до окончателното произнасяне.

  Основанията ни за това са следните:

  Отхвърлянето на плащане над предварително определените стойности по същество е административно лимитиране на дейността на болниците. Определените стойности към договорите с лечебните заведения за 2014 година са средно с 30-40% по-малки от отчетените и заплатени дейности през предишната 2013 година, видно от приложените сравнителни таблици. Прилагането на ПМС № 94 означава, че лечебните заведения ще намалят прима на пациенти приблизително със същия процент. Така въведените лимити ще доведе до:

  нарастване на дълговете, фалити и закриване на част от болници;

  ограничаване на конкуренцията между лечебните заведения;

  още по-тежки регионални диспропорции в предлагането на медицински услуги, поради преимуществено засягане на малките и отдалечени общински болници;

  влошаване на качеството на медицинската помощ, в резултат на ограничената конкуренция;
  ограничаване на достъпа на пациентите до безплатна медицинска помощ

  увеличаване на плащанията от страна на пациентите за медицинска помощ;
  ограничаване на правото на избор кой къде да се лекува

  създаване на риск за живота и здравето за неопределен брой пациенти

   

   

  Приложения:

  Квитанция за платена държавна такса

  Заверено копие на УАС

  Сравнителна таблица на изплатени средства по месеци за 2013 година и определени стойности за 2014.

   

   

  С уважение,

   

  .......................                                  ...........................                        ..............................

  Кацаров                                           Дренски                                     Тотев

   

   

  ...................

  Димитров
  Гледайте днес на живо в 11,00 часа от линка по-долу пресконференция, инициирана от НСЧБ, на тема:


  Пациенти, държавни, общински и частни болници заедно срещу лимитите

  Участници: д-р Димитър Димитров - председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на УМБАЛ „Св. Анна”; д-р Радко Велков - организационен секретар на Сдружението на общинските болници в България; д-р Явор Дренски - председател на Националното сдружение на частните болници, изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София"; д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация; д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването; Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за закрила на пациентите; Асен Георгиев - представител на Федерация „Български пациентски форум”.


  Гледайте на живо тук: http://www.bta.bg/bg/pressclub/id/2707/


  С акта си Министерски съвет принася в жертва на икономиите високотехнологичните болници

   

  09 май 2014


  С Постановление 94 от 24 април 2014 на Министерски съвет в името на икономията се принасят в жертва високотехнологичните лечебни заведения, които са предпочитани от пациентите. Въвеждането на твърдите бюджети чрез забраната на надлимитните плащания е поредното административно ограничение на разходи, което е в ущърб на интересите на цялото ни общество. Така ще бъдат наказани добре работещите болници, в които се развива модерна медицина и се предлага качествено обслужване на пациентите. Вместо да бъдат поощрени тези болници и да бъде стимулирано усъвършенстването на обслужването и улесняването на достъпа на пациентите до съвременни услуги, отново преминаваме към планово стопанисване на структури. При положение, че нашата система на здравеопазване е базирана на принципа, че се заплаща извършена дейност и финансирането следва пациента – тази стъпка е не само незаконна и противоконституционна, тя е несправедлива както към болните хора, така и към специалистите и болниците.

   

  За пореден път подчертавам, че всякакви административни ограничения при действащо от 15 години насам хронично недофинансиране на болничната помощ само ще задълбочи проблемите в системата. Приетата методика за остойностяване на болничната дейност с нищо не променя досегашната, която е напълно погрешна и не отговаря на разходите за лечение на пациентите. Следователно лимитите, базираните на погрешна методика за остойностяване на кличните дейности, също са погрешни и по никакъв начин не огтоварят на рейлността.  

   

  А най-накрая ще обърна внимание, че с нормативния акт е погазена Конституцията на България и редица други закони. Ето защо ние като съсловие на частни и високотехнологични болници ще сезираме Висшия административен съд, Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията и със всички позволени от закона средства ще се борим срещу самоцелните административни регулации, които не са в интерес на българското общество и българския пациент.

   

  Д-р Явор Дренски

  Председател на Управителния съвет на Национално сдружение на частните болници


   


  Очакваното въвеждане на твърди лимити за болниците вече е факт. С Постановление на Министерският съвет № 94 от 24 април 2014 година се спират надлимитните плащания за болнична помощ. Постановлението беше обнародвано в Държавен вестник на 29.04.2014 година и е вече в сила. В чл. 17, ал. 13 към Приложение 2Б на същото се посочват основанията за отказ от плащане. Едно от тях по т. 6 е, че НЗОК не заплаща дейност, надвишаваща стойността по чл. 22. В последния пък се посочва, че стойността на отчетите не може да надхвърля определените стойности в индивидуалните договори. Казано с прости думи за НЗОК се създава правно основание да заплаща за дейността само до размера на предварително определените от касата  месечни лимити.

  В чл. 22, ал. 4 все пак е оставена „дупчица“, според която надлимитната дейност може да се заплати на някои болници с решение на Надзорния съвет на касата, ако не се надхвърля общия бюджет на касата. Това действително е малка дупчица за плащане, но голяма врата за корупция, защото критерии, по които Надзорният съвет ще решава на кого може и на кого не може да плаща надлимитно, не се посочват.
  В тази си част ПМС № 94 е изцяло незаконосъобразно. От една страна МС е излязъл от делегацията на закона и е превишил правомощията си, от друга страна въведеното ограничение противоречи поне на няколко закона и на Конституцията.    
  Практическите последици за здравната система са най-малко следните:
  Ограничаване на достъпа на пациенти до болнична помощ и поява на листи на чакащи.
  Ограничаване на правото на избор на пациента и административно-финансово пренасочване.
  Увеличаване на дълговете на болниците.
  Увеличаване на парите, плащани от пациента в момента на получаване на услугата.
  Ограничаване на конкуренцията и отлив на инвестиции  в сектора.
  Влошаване на качеството на болничната медицинска помощ.
  НЗОК вероятно ще се вмести в рамките на планирания си бюджет.

   

  ПОКАНА

  от

  Д-Р Явор Дренски, председател на УС на СНЦ „Национално сдружение на частните болници”

   

   

  Уважаеми членове на НСЧБ,

   

  Каня Ви на заседание на Общото събрание на членовете на СНЦ „Национално сдружение на частните болници”, което ще се проведе на 16 май 2014 г. (16:00 ч. в конферентната зала на Хотел Севлиево Плаза) Севлиево, пл. Свобода 6,  тел. +359 675 30 777 – рецепция/ при следния дневен ред:

  1. Отчет за дейността на Сдружението (съгл.ч.8, ал.1 от Устава на Сдружението)

  2. Приемане на годишния счетоводен отчет за 2013 г.

  3. Основни насоки за развитие на Сдружението и програма за осъществяването на дейността през 2014 г. (съгл.чл.4, ал.1 от ПРАВИЛА И РЕД за извършване на общественополезна дейност и разходване имуществото на „Национално сдружение на чстните болници“)

  4. Приемане на годишен бюджет на Сдружението за 2014 година (съгл.чл.10, ал.1 от Устава на Сдружението)

  5. Запълване квотата на Управителния съвет (съгл.чл.24, т.4 )

  6. Разни

   

  От 19:00ч. за участниците в Общото събрание е организирана официална вечеря.

  Ако обстоятелства възпрепятстват Вашето присъствие моля да изпратите Ваш упълномощен представител за участие в събитието.

   

   

   

  Д-р Явор Дренски

  Д-р Болтаджиев: Бюджетът на НЗОК трябва да бъде изваден от държавния"

  Здравната каса трябва да е обществена институция, която да не е свързана с държавата и политиката" 

  25.03.2014


  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да се раздържави, защото мястото на държавата не е в лечебното здравеопазване. Вместо това тя трябва да се концентрира в нелечебното такова, като профилактика, спешна и психиатрична помощ, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air д-р Николай Болтаджиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ).

  За да функционира лечебното здравеопазване, касата трябва да е независима, категоричен е Болтаджиев. Тъй като лечебните заведения са търговски дружества със стопанска цел и приходите им идват от НЗОК, те трябва да работят съгласно пазарните принципи, счита той.

  „Има нужда от една добра система от правила, приватизация на болниците и основаване на частни здравноосигурителни фондове. Освен това бюджетите на болниците трябва да бъдат премахнати и да се оставят на пазарната регулация”, призова той.

  Определянето на бюджета на болниците на месечна база, предвид анализ на предишния месец е незаконно – така определи Болтаджиев предстоящите промени в закона.

  „Чрез тези бюджети се ограничават средствата за болниците, а сами по себе си те противоречат на закона за конкуренцията. А колкото повече се ликвидира конкуренцията, толкова по-големи ще стават разходите, тъй като болниците са търговски дружества.”

  Дефицитът в здравната каса е изкуствено създаден от политиците и няма нищо общо с парите, които данъкоплатците внасят за здравеопазване, каза още той.

  „Всяка година има излишък, но той не може да влезе в касата, защото отива за нещо друго”, отбеляза Болтаджиев.

  Това е така, тъй като бюджетът на НЗОК е част от консолидирания държавен бюджет. Затова бюджетът на касата трябва да бъде денационализиран и да отива за сметка на самата каса, защото тя трябва да бъде обществена институция, която да не е свързана с държавата и с политиката, посочи д-р Болтаджиев.

  „Също така има нужда от въвеждане на стандарт за качество и пациентът да бъде поставен в средата на системата. В момента действащият стандарт е количествен – за брой на лекари, лаборатории персонал и т.н. Той беше въведен с цел да се закрият редица болници, както и стана.”

  Проблемът е, че здравната политика е насочена където са парите, а не където е мястото на държавата, заключи д-р Болтаджиев.

  Становище на НСЧБ

  по Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване


  по повод публикувания ЗИД на ЗЗО на mh.government.bg

  1. Със законопроекта се предлагат съществени изменения в три закона – Закона за здравното осигуряване, Закона за здравето и Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Измененията не са свързани помежду си, поради което считаме, че е по-подходящо да се предложат три отделни законопроекта със своите мотиви и оценки за съответствие. Практиката да се правят съществени изменения в няколко закона чрез прилагане на Преходни и заключителни разпоредби към един от тях смятаме за неуместна. По този начин се нарушават принципите, огласени в чл. 26 на ЗНА, а именно за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.

  2. С §6, т. 3 от законопроекта се предлага нова ал. 8 към чл. 59 от ЗЗО. С нея се въвежда изискване в договорите на изпълнителите на медицинска помощ да се определя „обем на медицинските дейности”. Зад това понятието в проекта няма правна дефиниция, но по смисъл може да се предположи, че се касае за квота на всяко едно от лечебните заведения. Това е в противоречие с чл. 55, ал. 3, т. 5 от ЗЗО и е в на чл. 4 относно забраната правото на избор на пациента да се ограничава по административни или географски признак. Предложеният текст на нова ал. 8 към чл. 59 на ЗЗО е в противоречие с чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, както и с чл. 82 от Договора за създаване на Европейската общност.

  3. С § 6, т. 4 от законопроекта се предлага нова ал. 9 към чл. 59 от ЗЗО. С нея се постановява, че ако изпълнител на медицинска помощ извърши и отчете дейност над определените обеми (квоти), то тази дейност ще му бъде заплатена по по-ниски цени, отколкото същата дейност, но отчетена в рамките на квотите. Това е в противоречие с чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията и с чл. 82 от Договора за създаване на Европейската общност в частта за забрана пряко или непряко да се налагат покупни или продажни цени или други несправедливи условия за сключване на сделки.

  4. С § 22 се създава нов чл. 34а в Закона за лечебните заведения, според който се създават условия НЗОК избирателно да сключва договори без в закона да са определени критерии за селектирането на лечебните заведения. Задължението НЗОК да сключва договори с всички лечебни заведения, които са получили разрешение за дейност се основава на разбирането, че дейността на едно лечебно заведение трябва да отговаря на определени критерии за качество, независимо дали има или няма договор с НЗОК и следователно ако лечебното заведение е отговорило на тези изисквания и е получило разрешение за дейност, на същото не може да бъде отказан договор. Това е преди всичко в интерес на пациентите, които получават повече възможности за избор и стимулира конкуренцията.

  5. С § 22 се създава нова ал. 6 на чл. 37 в ЗЛЗ противоречи на чл. 17 и чл. 19 от Конституцията на Република България. Въвеждането му е необосновано и в нарушение на чл. 3 от ЗОАРАКСД.

  6. С § 22 се правят изменения в чл. 86 от Закона за лечебните заведения, според които акредитацията на лечебните заведения става задължителна. Становището на Омбудсмана по този въпрос е, че това влияе негативно на правата на пациентите.

  7. При изготвянето на законопроекта са нарушени изцяло изискванията на чл. 3, ал. 4 и ал. 5 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Вносителят не е представил мотивирано становище за необходимостта от въвеждане на допълнително административно регулиране върху дейността на лечебните заведения.

  8. В мотивите към законопроекта изцяло отсъства икономически анализ и оценка на въздействието, което новите разрешителни режими ще окажат върху регулираната стопанска дейност.

  9. Липсва анализ на съответствието със законодателството на ЕС.

  Заключение: Считаме, че този законопроект с нищо няма да подобри качеството, достъпа на пациента или функционирането на ЛЗ. И не на последно место настояваме за:
  • Приемане на законови промени гарантиращи над 95% събираемост на здравните вноски.
  • 100% плащане на здравните вноски на деца, пенсионери и държавни служители
  • Незабавно и безусловно връщане в НЗОК на незаконно трансферираните през 2011 г. над 1 400 000 000 лв. от резерва на НЗОК към консолидирания държавен бюджет.

  Намаляването на централизацията в здравеопазването ще подобри качеството за пациентите

  Това каза председателят на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на Токуда Болница на провелия се днес Клуб Инвестор на тема: „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“


  17.02.2014

  Eто и цялото му изказване:

  Здравеопазването е един от основните стълбове на всяко общество. Още с първата си глътка въздух на този свят всички ние сме пациенти и потребители на здравни услуги. А ефективните инвестиции в здравеопазването са тези, които добавят стойност към устойчивото ни развитие като нация.

  В България здравната реформа започна през месец юли преди 14 години, или със 11 години закъснение от началото на прехода. А т.нар. болнична реформа беше с начален старт 2001 години. 13 години по-късно сме свидетели на нейното заявяване, но не и на нейното осъществяване. А през последните 5 години чрез усилено и поощрено циркулиране на една фикция, обществото разбра, че виновник за неслучването на здравната реформа в никакъв случай не са управляващите, а болниците и техните мениджъри.

  За съжаление у нас често се спекулира с броя болници в негативен контекст, сякаш именно броят им е причина за нереформираното здравеопазване. Също така данните, които се цитират в общественото пространство не винаги са коректни. Всъщност официалната статистика е, че в България има 312 болници – данните са на Националният център по обществено здраве и анализи към края на 2012. През миналата година тази цифра се запази. Искам да подчертая, че от тях 12 са психиатрични и 36 са специализирани за продължаващо лечение. Това означава че болниците за активно лечение, в т.ч. всички частни за 264.

  А частните болници в България са 98 по последни данни. Това показва, че делът им е значителен – той леко надвишава 31% от общия брой на лечебните заведения за болнична помощ. Отново по данни на Националният център по обществено здраве и анализи показват, че 16% от хоспитализациите са в частни болници – 300 000 българи са избирали да се лекуват в частна клиника. Във Франция този процент е 60, а в Германия – около 50. В същото време това се постига чрез много по-оптимизиран брой болнични легла – в частния сектор са 13% от разкритите болнични легла (5799 легла от 44811).

  Частният сектор и частната инициатива запълниха този дефицит на неосъществена болнична реформа, която се очакваше да даде на българските здравноосигурени граждани основните три параметъра, за които всички ние настояваме да получим като платци на здравни вноски – качество, ефективност и достъпност.

  Частните болници в България доказаха, че има огромна потребност от тях. Всъщност – пациентите го доказаха, избирайки да се лекуват в частно лечебно заведение. Те дадоха възможност на пациента да избира и да изисква качество – на отношението, на обслужването, на лечението.Именно благодарение на частните болници България не е безвъзвратно напусната от по-голямата част от висококвалифицираните лекари и професионалисти по здравни грижи. Мястото на частните болници е неоспоримо и заради експертизата ни в болничния мениджмънт, заради качественото си оборудване и съвременните си протоколи за обслужване на пациентите.

  Същевременно частните инвестиции в болничната помощ биват демонизирани и служат за оправдание при невъзможността да се осигури адекватно финансиране на сектора. Свидетели сме на редица палиативни и неефективни решения – стандарти, лимити и прочие, които да сработят за естествената смърт на част от лечебните заведения за болнична помощ. Те обаче рефлектираха най-тежко върху общинските болници и в последните години 17 от тях изчезнаха от картата на България, заради невъзможността на покрият новите държавни изисквания.

  Друг основен проблем е, че не съществува връзка между плащането на здравни вноски и качеството на услугата. Освен това, плащайки, пациентите се стремят да ползват най-много услуги и с най-високо качество, а с нагнетяването на напрежение в системата се възпитава и усещането за дефицит. Българинът познава това чувство и не случайно, когато през септември 2013 беше обявено, че няма да стигнат парите на НЗОК, всички болници у нас отчетоха рекорден брой хоспитализации.

  Системата има нужда от по-малко централизиран контрол, планове и лимити и повече свобода за пациентите. Те трябва да са свободни да избират къде да използват здравните услуги, за които са плащали. Това ще създаде естествена конкуренция както на пазара на здравно осигуряване, така и на болнични услуги. Нека държавата се концентрира в осигуряването на инфраструктурата и изпълнение на приоритетите си – да финансира болници в отдалечени райони, болници за долекуване и хосписи, лечебни заведения за социално слаби граждани.

  А като инвеститори за нас най-важно е да виждаме съпричастност и възможности за сътрудничество на държавно ниво, за да продължим да обслужваме обществото и да продължаваме да бъдем в здравеопазната система. Частната инициатива трябва да бъде разпозната като градивен партньор на държавата. Тя има експертиза и умения, които например чрез публично-частно партньорство да доведат до оптимизиране на разходите, повишаване на ефективността и най-вече качеството за пациента. Защото всички ние в системата на здравеопазването сме тук за това – да бъдем в помощ на пациента, да обезпечаваме качеството му на живот и неотменимото му право на живот и здраве.

  И хората да имат думата


  Д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) с позиция пред в. Стандарт за предложените промени в спешната помощ

  07.02.2014

  Като председател на НСЧБ подкрепям следването на утвърдени световни практики, каквато е в линейките да не пътуват лекари и да има справедливо остойностяване на спешната дейност. В същото време обаче не мога да не изразя резервите и притеснението си спрямо идеята да се поеме по пътя на тежка централизация на спешното лечение. Според мен преминаването на спешните отделения на подчинение на центровете за спешна медицинска помощ ще доведе до повече проблеми отколкото ползи, тъй като спешните центрове и в момента изпитват изключителен недостиг на ресурс - на първо място човешки, на второ място - финансов. Също така ще бъде нарушена комуникацията при преминаването на пациента от спешно към активно лечение, тъй като екипите от двата етапа ще бъдат на различно подчинение. Друг проблем, който би възникнал е, че ще се задълбочи неравнопоставеността между лечебните заведения според формата им на собственост. Вместо централизиран подход със съмнителна ефективност и исторически данни за това бих предложил да се посветят повече усилия върху възможността всички лечебни заведения за болнична помощ да могат да оказват спешна помощ и да бъдат адекватно финансирани. Не трябва да забравяме, че пациентите чрез своите данъци и осигуровки имат право да получат лечение там, където са избрали. И искам да подчертая, че точно затова всяка една идея и всяко едно действие трябва да бъде на първо място съобразено с пациента - да улеснява достъпа му, да уважава избора му и най-вече да му осигурява най-високо качество на лечение.


  Прочетете статията тук - http://www.standartnews.com/balgariya-zdraveopazvane/ima_li_doktor_v_lineykata-224998.html


   

  Д-р Дренски ще отрие форум за инвестиции в здравеопазване

  Клуб Инвестор кани членовете на НСЧБ
  и ръководителите на частни болници у нас на дискусия:
  „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“

  17 февруари 2014 – Гранд Хотел София, зала София


  Председателят на НСЧБ д-р Явор Дренски ще участва в първият за годината форум на Инвестор на „Възможностите за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“. Дискусията ще се проведе в Гранд хотел София на 17 февруари 2014 година от 18 часа. Д-р Дренски ще открие събитието с обзор за ролята на частните инвестиции в здравеопазната ни система и предизвикателствата, които стоят пред инвеститорите.  


  Ето и програмата:
  17.30 – 18.00 Регистрация и кафе
  18.00 – 20.00 Дискусионен панел
  20.00 – 21.00 Коктейл

  Теми и акценти, които ще бъдат поставени на дневен ред:
   НЗОК и нейната роля във финансирането на лечебни заведения;
   Европейските програми като възможност за финансиране – за кого и как;
   Публично частните партньорства – възможни ли са те?

  Можете да се регистрирате на: www.investor.bg/club

  Членовете на Сдружението на частните болници могат да изпозлват отстъпка за участие.
  Зa целта при регистрация отбележете „член на клуб Investor.bg“!
  а контакт: events@investor.bg ; 02/812 9 831, 812 9 842.

  В дискусията участие ще вземат:
  д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници в България
  доц. Атанас Щерев,основател и собственик в Медицински комплекс „Д-р Щерев”
  Живко Иванов, управляващ съдружник на финансова къща Симбула ООД
  Любомир Ганчев, съветник на Министъра по икомика и енергетика
  Евгений Кънев, съдружник на инв.консултантска компания "Маконис" – модератор

  Доплащането да се изкара на светло

  Д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници пред  в. Стандарт

  03.02.2014


  Недостатъчното финансиране на медицинските дейности е основният проблем в здравеопазването. Това води до появата на доплащане, което не навсякъде е извадено на светло така, както в частния сектор. Официализирането на доплащането ще подобри здравната система. Въвежданета на здравна карта като инструмент за административно регулиране на пазара няма да помогне в болничния сектор. Тя също така не може да служи като инструмент за договаряне. За сметка на това изискването за съгласувателна инвестиционна процедура със здравното министерство при желанието за построяване на нова клиника е добро решение. Ясното регламентиране на възможностите за публично-частното партньорство е другата необходима стъпка за подобряване на системата. В момента няма ясни правила и изградени практики, чрез които бизнесът да подпомогне системата. Отпадането на обществените поръчки в частния сектор е друга мярка, която би дала добър резултат.


  http://www.standartnews.com/balgariya-zdraveopazvane/koy_pecheli_ot_biznesa_s_bolesti-224366.html

  Д-р Таня Андреева обмисля публично-частно партньорство за задлъжнелите клиники

  Според д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници, изказването на министъра е позитивен сигнал, че започва да се преосмисля мястото на частната инициатива в здравеопазването.


  в. Капитал Дейли - 30,01,2014  Пълна проверка на състоянието на всички държавни болници и клиники с държавно участие извършва здравното министерство, съобщи пред БНТ министър Таня Андреева. По думите й проверките не са в резултат на доклада на Сметната палата, който установи, че държавната собственост е управлявана лошо при предишните двама министри, а са ревизия на цялата система, тъй като има болници, които са многократно проверявани, и такива, които не са били обект на контрол с години.

  "Системата е сериозно затлачена. Срещнах проблеми в усвояване на европарите в здравеопазването, проблеми в Спешната помощ, болници във фалит, тежки проблеми с контрола в здравната каса, с тези вече прословути милиард и половина, които бяха пренасочени към някакъв друг сектор (бел. ред. - преминаването на 1.5 млрд. лв. от резерва на НЗОК в общия резерв при управлението на ГЕРБ - бел. ред.)", обясни здравният министър. По думите й няколко държавни болници - в Русе, Враца и Монтана, са получавали свръхбюджет за сметка на други.

  Твърде много болници

  Таня Андреева коментира, че 400 болници в България са изключително много при 7 млн. души население. Според нея няма нищо лошо една болница да бъде закрита, ако на 10 или 20 км от нея пациентите могат да получат помощ и необходимото качество. Тя обаче обяви, че няма да спре отварянето на нови частни клиники. По думите й здравното министерство не би трябвало да лицензира нови клиники по критерий чия е собствеността, а според това дали болницата има необходимия брой специалисти, апаратура и възможност да лекува.

  Тя допълни, че в районите, в които общинските болници страдат от конкуренцията на частни клиники, "общините трябва да  търсят начини не държавата  да се грижи за всички лечебни заведения, дори на които не е принципал, а да вървят по пътя на публично-частното партньорство. Частният капитал има място и в здравеопазването, но това трябва да се прави разумно и там, където има нужда".

  Позитивен сигнал

  Според д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници, изказването на министъра е позитивен сигнал, че започва да се преосмисля мястото на частната инициатива в здравеопазването. "Приятно съм изненадан, че концепцията за публично-частното партньорство най-сетне е припозната като възможност да бъде подобрено състоянието на болничната система. Проблемът е в нереформираната система, а не в броя и вида на болниците", коментира той. По думите му организацията е готова на постоянен диалог с министерството по отношение на болничния мениджмънт и осигуряването на по-добро качество на лечение на пациентите у нас.


  Забранителни текстове разбуниха лекари - в.Труд 22.01.2014

  Д-р Дренски: Законотворецът трябва да действа проактивно и превантивно, а не реактивно при конфликтите на интереси  Да се създадат правила и закони, които забраняват на властимащите медици след напускане на началнически места в Министерството на здравеопазването (МЗ) да създават поредните частни болници. Такъв текст е обсъждан в МЗ, преди ведомството да предложи на правителството пакет от мерки, които да подобрят контрола в системата.

  Те представляват "разрешително" за харченето на излишъка на НЗОК от 94 млн. лв. т.г. Това съобщиха за "Труд" лекари, сдобили се с черновата на мерките на МЗ.


  Както "Труд" писа, премиерът Пламен Орешарски е върнал за пренаписване доста от мерките. Именно затова отпада и текстът, забраняващ на бивши шефове в МЗ да поемат частни болници. Юристи припомниха вчера, че такъв забранителен текст вече има в закона за конфликт на интереси с период на действие от 1 г., отнасящ се за служителите на изпълнителната, законодателната и на съдебната власт. Друг е въпросът дали се спазва.

  "Подходът на авторите на законодателни инициативи според мен като председател на Националното сдружение на частните болници би следвало да бъде проактивен и превантивен, а не реактивен, какъвто е посоченият в замисъла на този текст", каза д-р Явор Дренски, директор на болница "Токуда"..

  Междувременно на Бабинден здравният министър д-р Таня Адреева съобщи, че нейна мечта и цел е в многопрофилните болници да се създадат кабинети по репродуктивна медицина по модел от едно време.


  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3014098  С 1 година се отлага изискването всяка болница да е с микробиология

  19 декември 2013 г.

  Благодарение на действията на частните болници и изказаната позиция в рамките на заседанието на новосформираната работната група към МЗ, и с помощта на съсловието, успяхме да постигнем временно, но важно отлагане с една година на влизането в сила на изисването от 01.01.2014 година всяка болница да разполага с микробиология.

  Постигнатото на този етап отстрочване е до 01,01,2015 година, ето защо една от основните задачи на Националното сдружение на частните болници през следващата година ще бъде атакуването и респективно отпадането на това изискване.

  Припомняме ви, че преди месец НСЧБ заедно с общинските болници и ЦЗПЗ даде на съд медицинските стандарти.

  И през следващата година Националното сдружение на частните болници ще се посвети на отстояването на правата и защитата на доброто име на лечебните заведения, създадени от частни инвеститори, и ще продължи да се бори за тяхната равнопоставеност и представителност.

  С пожелание за красива и светла Коледа, красиви зимни празници и успешен старт на новата година,

  Д-р Явор Дренски,
  Председател на УС на Националното сдружение на частните болници


   

  Здравната карта и медицинските стандарти - незаконни

  Болници и пациентски организации дават медицинските стандарти на съд

  19.11.2013, zdrave.net, Бойко Бонев


  Националната здравна карта е инструмент за закриване на болници. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски. Той коментира, че картата създава предпоставки правителството, в лицето на Министерството на здравеопазването, да се меси грубо в пазара на здравните услуги. Според него никой няма право да повлиява на волята на пациента къде да се лекува. Д-р Дренски също така отбеляза, че здравната карта е инструмент да се прекрати частната инициатива в сферата на здравеопазването и че това не бива да се допуска. Той напомни че в България 16% от хоспитализациите за миналата година са били извършени от частни болници, което е около 300 000 преминали пациенти.


  Д-р Методи Янков, който е член на УС на Националното сдружение на частните болници, коментира, че ако се запази здравната карта във вида, готвен от МЗ, това ще доведе до появата на огромни листи на чакащи. Той добави, че това ще означава министърът на финансите да определя кой гражданин кога да се лекува, в коя болница и каква терапия да бъде приложена. Според д-р Янков здравната карта нарушава правото на избор на пациентите. Той прогнозира, че след нейното въвеждане ще бъдат затворени огромен брой частни и малки общински болници, които няма да могат да сключат договор с НЗОК.


  Д-р Николай Болтаджиев, който също е член на УС на НСЧБ пък заяви, че сдружението, заедно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, Българската асоциация за закрила на пациентите и Сдружението на общинските болници, са взели решение да дадат на съд медицинските стандарти. Той каза, че стандартите са създадени, за да се ограничи достъпът на пациентите до определени лечебни заведения. По негово мнение именно благодарение на тях са били закрити около 20 общински болници.

   

   

  19 ноември 2013, 11:00 часа, Пресклуб БТА

   

  Покана

  за пресконференция на тема:

   

  Милиони българи без лечение, след като 272 болници са заплашени да останат без договор с НЗОК през 2014

  Затова заедно пациенти и болници дават незаконните медицински стандарти на съд


  Организатори:

  Национално сдружение на частните болници (НСЧБ)

  Сдружение на общинските болници (СОБ)

  Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ)

  Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП)

  Национална пациентска организация (НПО)

   

  Участници:

  Д-р Явор Дренски - председател на НСЧБ, изп. директор на МБАЛ "Токуда Болница София"

  Д-р Методи Янков - член на Управителния съвет на НСЧБ, управител на МБАЛ "Сердика"

  Д-р Николай Болтаджиев - член на Управителния съвет на НСЧБ, управител на МБАЛ "Св. Богородица"

  Д-р Неделчо Тотев  – председател на Сдружението на общинските болници

  Д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването

  Г-н Пламен Таушанов – председател на Българска асоциация за закрила на пациентите

  Д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация

   

  www.privatehospitals.bg


  05.11.2013


                   Позиция на НСЧБ за проекта на здравна карта


  НЗОК не може да поставя различните по собственост лечебни заведения в неравностойно положение, като с едни „задължително“ да сключва договор без каквито и да било критерии, а на други да откаже да реимбурсира направените разходи за лечение на здравно осигурените българи.  Проектът на Национална здравна карта не само е израз на пряка дискриминация на лечебните заведения с частен и общински капитал. То е и кощунствена непряка дискриминация към пациентите, които имат правото на избор на лечебно заведение. Данните на статистиката сочат, че 16% от хоспитализациите за 2012 са в частни болници, това означава, че 300 000 българи се доверяват на частното болнично здравеопазване. Именно пациентите със своите здравни осигуровки определят къде да бъде разходвани те по правилото, че „финансирането следва пациентите“, а не чрез каквито и да било административни ограничения.  Изцяло в противоречие на европейското законодателство и Конституцията на България се прави пореден опит да се подмени избора на пациентите и да му се отнеме правото на свободен достъп до навременно и качествено лечение. Именно за това още през 2011 година ВАС отхвърли проектите на областни здравни карти, които са основата на сегашната национална здравна карта. От друга страна Комисията за защита на конкуренцията в свое Решение №1193 от 18,09,2013 е категорична, че тази здравна карта „ограничава и възпрепятства ефективната конкуренцията между лечебните заведения, които са лишени от стимул за подобряване на качеството на предоставяните от тях услуги“.  НЗОК не може да поставя различните по собственост лечебни заведения в неравностойно положение, като с едни „задължително“ да сключва договор без каквито и да било критерии, а на други да откаже да реимбурсира направените разходи за лечение на здравно осигурените българи.  Добива се впечатлението, че с проекта на Национална здравна карта се цели елиминирането на болниците с частен капитал от възможността да предоставят услуги по клинични пътеки на българските граждани. Това ще доведе не само до погазване на правото на избор и достъп на пациентите до желано от тях лечебно заведение, но и на мотивацията на малкото останали българските лекари и професионалисти по здравни грижи да практикуват в нашата страна, защото не е тайна за никого, че именно благодарение на частните болници България не е напусната от най-квалифицираните си специалисти. Това беше и причината НСЧБ да подложи на гласуване декларация на Събора на БЛС съсловната организация да не подписва документ, противоречащ на интересите на българските пациети и лекари, като тази декларация бе единодушно приета.


  Д-р Явор Дренски – председател на Националното сдружение на частните болници, изпълнителен директор на МБАЛ „Токуда“

  www.privatehospitals.bg

   

   

  Между 50 и 60% реално са орязани бюджетите на болниците до края на 2013 година

  15.10.2013

   

  Лечебните заведения са получили писма, че реално извършената от тях дейност ще бъде възстановена в най-добрия случай наполовина за най-натоварените месеци на годината, алармират от Националното сдружение на частните болници

   

   

  Само между 50 и 60% от реално извършените разходи за лечение на пациенти до края на годината ще бъдат възстановени на болниците в България. За това алармираха на пресконференция от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). Всяка една болница е получила писмо от Регионалната здравна каса, в която са посочени различни нива на реимбурсиране, но в най-добрия случай при частните лечебни заведения за болнична помощ те ще получат едва наполовина от на реално проведеното лечение на пациенти в месеците октомври и ноември. В пресконференцията взе участие и председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите г-н Пламен Таушанов, които в момента са пациентската организация член на Надзорния съвет на НЗОК.

   

  От НСЧБ са категорични, че подобна груба административна регулация не e полезна нито за пациентите, нито за медицинските екипи, защото ще доведе до тежко финансово положение на болници, което ще подложи на риск възможността лечебните заведения да плащат заплати и да покриват задълженията си, а също така сериозно ще застраши достъпа на пациентите до навременно и качествено лечение.

   

  „Въпреки че беше съобщено, че дейността на болниците ще бъде реимбурсирана на 60%, нашето проучване сред болниците членове на Националното сдружение на частните болници показва, че в най-добрия случай можем да се надяваме да получим половината от средствата за реално лекувани пациенти“, заяви д-р Явор Дренски – председател на НСЧБ и директор на най-голямата частна болница у нас – Токуда.

   

  Д-р Методи Янков – член на Управителния съвет на сдружението и управител на МБАЛ „Сердика“ добави, че поставянето на поредните лимити няма нищо общо с принципите на здравното осигуряване и постави следните въпроси към управляващите: „Вярно ли е, че предишното правителство е откраднало близо 2 млрд. лева от здравните осигуровки на българските граждани и има ли планове тези пари да бъдат върнати на здравно осигурените? Вярно ли е, че принципът на солидарност е нарушен заради огромния брой неосигурени и вярно ли е, че държавата осигурява на минимум децата и възрастните хора, които са най-големите потребители на медицински услуги?“ Д-р Янков постави под съмнение възможността системата да се промени с тези заложени дефицити и изрази непримирението си с факта, че сериозните проблеми се заобикалят и вниманието се отвлича умишлено в друга посока, а именно – че лекарите са виновни за проблемите в здравеопазването.

   

  „Виновни са тези, които отклоняват средствата от здравни осигуровки, преди изобщо те да са стигнали в системата на здравеопазването“, категоричен бе доц.д-р Сотир Марчев от Управителния съвет на сдружението. Като изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт той даде пример, че вече са осъдили Министерството на здравеопазването, но държавата не желае да изпълни съдебното решение и  попита какви инвестиции може да очаква една държава, която нарушава собствените си закони.

   

  „Заплашени сме от напълно реалната възможност след 10 години, когато нашето поколение вече не може да работи, да няма кой да ни лекува, защото нашата професия е конвертируема и младите лекари предпочитат да се реализират в чужбина“, изрази опасенията си д-р Христо Мазнейков от НСЧБ и управител на МБАЛ „Света София“.

   

  Д-р Тодор Хинов – управител на МБАЛ „Акта Медика“ Севлиево“ и член на управителния съвет на сдружението – от своя страна алармира, че административното орязване на реимубрсацията крие най-голям риск за качеството и безопасността за пациентите. „Задлъжнялостта на лечебните заведения към екипите ще доведат до тежка демотивация на лекари и медицински сестри, които няма да могат да работят спокойно. Ние разследваме екипите си при проблеми, но никой не разследва тези, които 20 години не могат да управляват системата на здравеопазването“, подчерта д-р Хинов.

   

  От страната на пациентите Пламен Таушанов заяви, че в Надзорния съвет на здравната каса явно се приемат занижени бюджети, които след това се актуализират на части. „На какво основание при 140-150 милиона за онкоболните през 2012, тази година са заложени едва 90 милиона“, попита той. Председателят на БАЗП подчерта, че за пациента е важно финансирането на лечението му да следва неговия избор на лечебно заведение и да бъде удовлетворен от качеството на диагностика и терапия. „Вече 10 години административно ограничаваме пътя на пациента и караме лекарите да работят безплатно, от чиновниците ли ще очакваме да бъдем лекувани занапред?“, запита Таушанов. 

   

   „В момента се правят кръпки на система, която се разпада“, заключи д-р Дренски. Според него никой не може да отговори на въпроса колко средства не достигат в системата на здравеопазването, защото реално остойностяване на разходите за болнична помощ не съществува. „Необходимо е изработването на единна концепция за болничната помощ в контекст на визия за развитието на здравеопазването, за да се спре напразното наливане на средства в една нереформирана и неефективна система“, каза още д-р Дренски и отново заяви готовността на Националното сдружение на частните болници  да участва с експертния си капацитет в процеса на изработването й.  Приоритетните направления на тази единна концепция според Националното сдружение на частните болници са следните:

   

  1.      Приемане на законови промени гарантиращи над 95% събираемост на здравните вноски.
  2.      Въвеждане на диагностично-свързаните групи (DRG).
  3.      Справедливо остойностяване медицинската дейност и труда на медицинските специалисти.
  4.      Преструктуриране и реформиране на болничната помощ с помощта на публично-частно партньорство и приватизация.
  5.      Раздържавяване на НЗОК и регистрирането й като независима обществена институция.

   


  Огромно постижение на НСЧБ в полза на равнопоставеността на частните болници у нас

   

  КЗК предлага държавата да плаща на частна Спешна помощ

  Решение на КЗК по отношение на частните болници

  Решение на КЗК-1193-18.09.2013.pdf 450.0KB 25 Sep 2013 11:50

  Изтеглете решението от тук

  Според комисията ограничаването на броя на болниците нарушава пазарните принципи

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага държавата да промени законите така, че да може да съществува частна Спешна помощ и здравното министерство да й плаща за услугата. Тази и още пет мерки антимонополният регулатор предлага в свое становище за пазара на болнични, информира в. „Капитал Daily”.

  Атинтимонополният орган се е самосезирал и е изготвил преглед на нормативната уредба в здравния сектор.

  Комисията изтъква, че частните многопрофилни клиники поддържат спешни отделения и реанимационни блокове, също както големите държавни областни болници.


  „Частните клиники имат и линейки, които дават дежурства само няколко дни в месеца за определени случаи - например на определено число от месеца болните с инфаркт се карат в частна софийска болница. Като правило обаче спешните случаи се пренасочват към държавни болници. Частните клиники обикновено пращат линейки за свои пациенти, които имат лична здравна застраховка в частна компания. Дори когато извършват спешни прегледи обаче, частните клиники не получават заплащане от държавата”, става ясно още от публикацията.


  В становището си те допълват, че държавата трябва да изпълни задължението си да осигури достъпна, финансирана от здравната каса болнична помощ, чрез стимулиране на ефективната конкуренция между отделните лечебни заведения независимо от формата им на собственост.


  По отношение на мерките на правителството, предвиждащи единствено подпомагане на малките общински болници и на клиниките, които са собственост на държавата, КЗК смята, че публичният ресурс от здравни вноски в здравната каса трябва да се разпределя на база качество на медицинските услуги. Експертите са категорични, че критериите за сключване на договор и контрол не трябва да се определят от НЗОК, а в отделен нормативен административен акт на Министерството на здравеопазването. Комисията смята още, че неточното остойностяване на клиничните пътеки (начинът, по който плаща здравната каса на болниците) създава условия за нарушаване на ефективната конкуренция.
  Здравеопазването ще „оздравее“, когато държавните болници се управляват, както частните
   

  Изкуствено се оскъпява болничната помощ, държавата иска да ликвидира добре работещите лечебни заведения

  22,09,2013

  „Държавните, общинските и частните болници по закон са равнопоставени, но това не е така, както по отношение на финансирането, така и по отношение на правните взаимоотношения с различните институции.“ Тази констатация прозвуча под различна форма вчера в Пловдив на кръглата маса по въпросите на здравеопазването. „Министерството не сключва договори за дадени дейности с частни здравни заведения“, посочи д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на „Токуда болница София“ и председател на Националното сдружение на частните болници /НСЧБ/. Членове на сдружението, по чиято инициатива се проведе форумът, са 35 от най-успешните и динамично развиващи се частни болници в България, със 70% от частните легла. „Повечето от клиничните пътеки са недофинансирани – едва на 50-60 процента. Никоя частна болница не отказва спешна помощ, но за съжаление Здравната каса плаща само част от нея, а останалото е за сметка на частните лечебни заведения“, конкретизира д-р Дренски.

  Д-р Тияна Лазарова, собственик на болница "Св. Лазар", се обърна към доц. Красимир Мурджев, член на парламентарната здравна комисия, като даде един от примерите за несправедливостта на здравната система и неравнопоставеността между лечебните заведения - държавни, общински и частни, а именно, че всяка година дълговете на държавните болници се погасяват от държавния бюджет и се оказват излишно и неефективно свръх субсидирани.

  „Нямаме становище в комисията, финансирането на една държавна болница зависи от Министерството“, коментира доц. Мурджев, който принципно се съгласи с повечето мнения и предложения на представителите на частните болници.

  А те очертаха нерадостна картина на българската здравна система. „Преди дни нашият министър се изказа, че трябва да се закрият едни болници, за да не „умрат“ други. С други думи печелившите трябва да се закрият, за да се спасят губещите“, коментира д-р Николай Болтаджиев от МБАЛ „Света Богородица“. „Имаме две боледуващи системи – на болниците и на БДЖ. Идеята на държавата да ограничи частните лечебни заведения, за да спаси държавните, е все едно да се закрие автобусният транспорт, за да се спасят железниците от фалит.“ Според члена на Управителния съвет на НСЧБ държавата прилага всякакви механизми, за да пречи на частната инициатива в здравеопазването. Като задължението да се провежда ЗОП за болниците със 100 процента частен капитал. „Има медицински стандарти, направени така, че определена държавна болница да отговаря на тях и да получи прословутото 3-то ниво на компетентност и по-добро финансиране, но частни и общински да не могат да стигнат до това. Чрез такива стандарти, с излишни изисквания, като, например, за разкриване на патология или микробиологична лаборатория, изкуствено се оскъпява болничната помощ“, категоричен е лекарят. Той припомни, че изискването само детски хирург да оперира апандисит, доведе до смъртта на дете от Ивайловград, разхождано 24 часа, докато попадне в болница с такъв специалист. Д-р Болтаджиев смята, че бюджетите на болниците ограничават достъпа на пациента, ограничават неговия свободен избор и демотивират хората да плащат здравните си осигуровки.

  „С лимитите се  нарушава един от основните принципи на здравното осигуряване - парите вървят заедно с пациента“, допълни колегата си д-р Методи Янков от МБАЛ „Сердика“. Не се спазват и принципите на задължителност, солидарност и равнопоставеност на изпълнителите – здравните заведения.

  Според д-р Радко Велков, организационен секретар на Сдружението на общинските болници в България, нарушен е и принципът на достъпност. „В момента законът така е направен, че  болницата може да бъде и на планетата Марс, и пак ще отговаря на изискванията“. Освен нарушените принципи на здравното осигуряване, има и дискриминация на частната инициатива в медиите, стана ясно на кръглата маса. Ако е извършена уникална операция  в частна болница, споменаването на името на здравното заведение в информация по електронните медии веднага води до глоба на съответната телевизия или радио. По-този начин отново липсва равнопоставеност между частни и държавни лечебници.  

  А и именно от частните трябва да се поучат държавните болници, за да се оздрави системата, подчертаха категорично лекарите. Така няма да трупат дългове и няма да се дофинансират от бюджета, нещо изключително несправедливо в уж свободния пазар на медицински услуги. „Системата ще се подобри,когато започне приватизация  на  държавните и общински болници, и демонополизация, а защо не и приватизация на НЗОК.

  Ще бъда истински щастлив до 2020 година частната болнична помощ да е над 70 процента, чак тогава ще имаме желаното качество“, е мнението на д-р Динко Младенов от „Медикус Алфа“.


  Д-р Тодор Хинов от МБАЛ „Акта Медика” припомни един от основните проблеми на българското здравеопазване – лекарите и медицинските сестри не са мотивирани да работят тук и системата в един момент ще трябва да внася кадри отвън. Но кой ще дойде, когато минималният осигурителен праг за доктор у нас е около 700 лв., а в африканската страна Нигерия е 1 200 долара?  Участниците в кръглата маса препотвърдиха предложенията си към проекта за здравна стратегия и неотложни мерки за оздравяване на здравната система:
  1.     
  Приемане на законови промени гарантиращи над 95% събираемост на здравните вноски.
  2.      Увеличаване с 2% на размера на здравните вноски.
  3.      Въвеждане на диагностично-свързаните групи (DRG).
  4.      Справедливо остойностяване медицинската дейност и труда на медицинските специалисти.
  5.      Преструктуриране и реформиране на болничната помощ с помощта на публично-частно партньорство и приватизация.
  6.      Раздържавяване на НЗОК и регистрирането й като независима обществена институция.

  Членовете на НСЧБ предложиха спешни мерки в здравния сектор:


  1.     
  Незабавно и безусловно връщане в НЗОК на незаконно трансферираните през 2011 г. над 1 400 000 000 лв. от резерва на НЗОК към консолидирания държавен бюджет.
  2.     
  Премахване на всякакво лимитиране дейността на болниците, елиминиране на изкуствено създадените медицински стандарти, както и нецелесъобразните и нелогични механизми за увеличаване на разходите в дейността на болниците в т.ч. задължението да се провежда ЗОП за болниците със 100% частен капитал.
  3.      Регламентиране на официално доплащане в лечебните заведения съгласно недофинансираността на клиничните пътеки.
  4.     
  Прекратяване на порочните и противозаконни практики на  съчетаване на бюджетно субсидиране  и субсидиране от НЗОК.


  Автор: Катя Стайкова, Пловдив

       Националното сдружение на частните болници активно ще участва със своя експертен потенциал и активна позиция по всички въпроси, които касаят здравната политика в България, достгъпа на пациентите и качеството на лечение на пациентите. В тази секция ще намирате актуалните позиции и новини, свързани с НСЧБ.


  Ето и връзки към последните новини за НСЧБ:


  ЗОП да отпадне за частните болници - 06 август 2013 година

  Болниците със 100% частен капитал е нелогично и нецелесъобразно да провеждат обществени поръчки


  Частните болници да бъдат припознати от пациентите - 26 юни 2013 година, Д-р Явор Дренски - председател на Управителния съвет на НСЧБ пред в. Капитал


  Защо сме изолирани от фондовете на ЕС? - 20 май 2013 година

  Д-р Методи Янков - член на Управителния съвет на НСЧБ


  Има немотивирана дискриминация на частните болници и сме изолирани от усвояването на финансиране от Европейския съюз
  Държавната регулация е прекомерна - 20 май 2013 година

  Д-р Николай Болтаджиев - член на Управителния съвет на НСЧБ


  Причината за лошото здравеопазване е не липсата на държава, а прекомерната държавна регулация
  Очакванията на НСЧБ от новия кабинет - 20 май 2013 година

  Д-р Динко Младенов - член на Управителния съвет на НСЧБ


  До този момент частните болници бяха лишени от представителност и не бяха търсени за диалог от управляващите, ето защо като Национално сдружение на частните болници от новото правителство ние ще очакваме и ще настояваме това да се промени.


   Няма да спрем приема на пациенти въпреки лимитите - 26 февруари 2013

  Няма да спрем приема на пациенти по клинични пътеки, въпреки драстичните рестрикции на НЗОК, заявиха от Националното сдружение на частните болници на пресконференция днес