Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

Държавната регулация е прекомерна

Причината за лошото здравеопазване е не липсата на държава, а прекомерната държавна регулация

26 юни 2013Д-р Николай Болтаджиев – член на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници, управител на МБАЛ  ”Света Богородица”

 


Чрез различни механизми и способи държавата определя: фиксирана цена на всяка медицинска услуга и броя им, структурата на всяко лечебно заведение, броя на лекарите и сестрите и заплатите им, броя и вида на лечебните заведения, вида и цените на лекарствата и медицинските изделия за лечебните заведения, бюджетите на болниците и броя на операциите в тях, броя на студентите и специализантите по медицина, диагностичните методи и начина на лечение на всяко заболяване и още и още. Практически няма нито една дейност в здравеопазването, която да не е регулирана от държавата и да не е контролирана от поне няколко администрации.

 

През последните години правителството имаше една цел – да ограничи разходите си за болниците. За целта пазарният модел на разпределение бе заменен с бюджетно финансиране. Какви са последиците? Правото на избор на болния автоматично се ограничава, защото той ще може да се лекува в избраната от него болница, но само ако месечният й лимит не е изчерпан.

 

Това води и до влошаване на качеството. Когато болният избира къде да се лекува, а парите следват пациента, болницата е мотивирана да предоставя качествена услуга, за да има повече пациенти, а от там и по-високи приходи, съответно персоналът – по-високи възнаграждения. Когато финансовият резултат се определя от отпуснатия от НЗОК бюджет, болницата вече е мотивирана да се хареса на Управителя на НЗОК.

 

Бюджетното финансиране е основната, но не единствената причина за състоянието на здравеопазването. Правителството наложи механизми за драстично увеличение на разходите на лечебните заведения. Чрез медицинските стандарти МЗ въведе силно завишени изисквания по отношение на специалисти, оборудване и структури. В много отделения се стигна до там броят на лекарите да надхвърли броя на разкритите легла.

Следващият механизъм за увеличение на разходите са изискванията за разкриване на  структурни звена. Всяка болница се оказа задължена да има разкрити отделения по патология, клинична и микробиологична лаборатория, а даже в един момент и отделение по молекулярна генетика….Всяко отделение трябва да бъде оборудвано и с назначен на трудов договор персонал. На болничните мениджъри е забранено да наемат лекар на непълен работен ден или да си осигурят дейността чрез по договор. Парите не стигат, не защото са малко, а защото държавата разпределя крайно несправедливо и харчи крайно неефективно. Ако някой Ви обещава повече публични разходи за здравеопазване, всъщност Ви обещава да вземе повече пари от Вас самите и да похарчи парите Ви, както намери за добре в своя или нечия друга полза. Ако някой Ви обещава повече държава в здравеопазването, той всъщност обещава по-лошо здравеопазване.

Ако управляващите искат по-добро здравеопазване – то нека правят дерегулация, демонополизация и приватизация. От това ще спечелят и пациентите, и лекарите. Има и един губещ. Правителството ще загуби един от инструментите за господство над съдбата на гражданите.