Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

Здравната карта и мед. стандарти - незаконни

Болници и пациентски организации дават медицинските стандарти на съд

19.11.2013, zdrave.net, Бойко Бонев


Националната здравна карта е инструмент за закриване на болници. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Явор Дренски. Той коментира, че картата създава предпоставки правителството, в лицето на Министерството на здравеопазването, да се меси грубо в пазара на здравните услуги. Според него никой няма право да повлиява на волята на пациента къде да се лекува. Д-р Дренски също така отбеляза, че здравната карта е инструмент да се прекрати частната инициатива в сферата на здравеопазването и че това не бива да се допуска. Той напомни че в България 16% от хоспитализациите за миналата година са били извършени от частни болници, което е около 300 000 преминали пациенти.


Д-р Методи Янков, който е член на УС на Националното сдружение на частните болници, коментира, че ако се запази здравната карта във вида, готвен от МЗ, това ще доведе до появата на огромни листи на чакащи. Той добави, че това ще означава министърът на финансите да определя кой гражданин кога да се лекува, в коя болница и каква терапия да бъде приложена. Според д-р Янков здравната карта нарушава правото на избор на пациентите. Той прогнозира, че след нейното въвеждане ще бъдат затворени огромен брой частни и малки общински болници, които няма да могат да сключат договор с НЗОК.


Д-р Николай Болтаджиев, който също е член на УС на НСЧБ пък заяви, че сдружението, заедно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, Българската асоциация за закрила на пациентите и Сдружението на общинските болници, са взели решение да дадат на съд медицинските стандарти. Той каза, че стандартите са създадени, за да се ограничи достъпът на пациентите до определени лечебни заведения. По негово мнение именно благодарение на тях са били закрити около 20 общински болници.


Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ пък заяви, че стандартите са една от основните причини за дефицита в бюджета на НЗОК за тази година, за натрупването на дългове от болниците и за закриването на лечебни заведения. Според него в момента те съдържат само количествени критерии и нямат никаква връзка с качеството на здравните услуги. По негово мнение качеството може да се премери единствено, като се вземе предвид дали потребителят на услугата е доволен от нея.


Д-р Кацаров каза, че юристите на центъра твърдят, че всичките 39 медицински стандарта са незаконни и смятат да атакуват един от тях в съда – този за хирургия. Нашата цел не е да съборим здравната система, а да покажем, че това, което се върши в нея е нецелесъобразно, отбеляза д-р Кацаров. Той добави, че само по този начин могат да се накарат управляващите да подобрят нещата.