Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

Болниците се убиват с чести проверки

 

Д-р Методи Янков пред БНР днес: Болница се убива с чести проверки
публикувано на 24.04.14 в 08:37

Д-р Методи Янков - управител на болница "Сердика" и член на УС на Нациионалното сдружение на частните болници, коментира в "Преди всички" проверката, която направи НЗОК през празниците.

Болница се убива с чести проверки. Предварителният контрол е много строг. Текущият контрол - болниците ежедневно подават отчети. И третият - по документи - за извършена дейност. Контролът е задължителен. Но има проверки, които са ненужни - ежемесечни за надлимитната дейност. И втората проверка, с която не би трябвало да се гордее НЗОК, е тази по Великденските празници. По време, когато болниците са в режим на дежурства. Не се осъществяват при наличие на администрацията. Тази бройка - 38 на сто - не е вярна. Повече са. Дори и затворниците по празниците получават  отпуски. Има ситуации, стига да не застрашават здравето, когато  пациентите могат да бъдат вкъщи за празниците,  дори това дава сила и действа оздравяващо.

Според д-р Методи Янков проверките на Здравната каса през почивните дни са нелегитимни. Подобни действия едва ли ще решат проблемите с недофинансирането и недостига на медици, подчерта той и добави:

Ще ни глобят - ще съберат 10 милиона. И пак парата ще отиде в свирката. Касата плаща около 60 процента от процедурите. Да не говорим, че не са предвидени капиталови разходи, за заплати.
От 10 години не са променяни клиничните пътеки - те са триста, а заболяванията са много повече. Затова част от пътеките просто се нагласят спрямо отчета. Нещо положителното за Касата - стриктно се спазва равнопоставеността на болниците. Касата изнемогва. Това е вярно. Оттам изтичат кадри, защото са ниски заплатите.

Интервюто на Таня Величкова с д-р Методи Янков можете да чуете от линка към сайта на БНР.

http://bnr.bg/post/100400867/d-r-ankov-kogato-se-vavede-elektronnoto-dosie-shte-ruhne-mitat-za-kradlivite-bolnici