Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

БЛС: НЗОК умишлено очерня лекарите

БЛС обвини здравната каса, че умишлено очерня лекарите

30.4.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев


Проверките на болници и лекари от извънболничната помощ около великденските празници са ПР акция на НЗОК, която очерня лекарското съсловие. Това обявиха по време на пресконференция днес представители на ръководството на Българския лекарски съюз. Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов каза, че акцията, наречена от БЛС „Великден”, е имала за цел да отклони вниманието от факта, че разчетите за бюджета на здравната каса са сгрешени и че дефицитът в края на годината няма да бъде 200 млн. лв., а над 400 млн. лв. Той също така каза, че данните от проверката се крият от лекарския съюз, въпреки, че в правото си на договорен партньор съсловната организация има право да се запознае с тях. Д-р Райчинов уточни, че от БЛС са поискали резултатите, но все още нямат отговор  от НЗОК. По негово мнение причините за това биха могли да са две. Или в тях няма нищо чак толкова стряскащо, или те все още са необработени и от тях са целенасочено извадени само отделни случаи, за да се очернят лекарите.

„Това, което най-много ни засегна, освен че не беше споделена информацията с нас, е, че се говореше обобщено за лекари, за джипита, които продавали талони, без нито едно име и нито едно доказателство. Говорим за конкретни лекари. Споменаха се няколко болници – случаи, за които със сигурност касата има основание за някои от тях да твърди, че са в нарушение на правилата за добра практика и за медицинските стандарти и изисквания. Но тълкуванията, които касата дава за това как, кой и кога трябва да се лекува, не са работа на НЗОК. Тя е финансираща институция, не създава и не проверява стандартите за лечение, както и всички други свързани с медицина дейности”, каза д-р Райчинов. Той също така добави, че ако се вземат предвид изводите, направени от НЗОК по отношение на липсващите по леглата онкоболни пациенти, болниците трябва да се преструктурират в заведения със специален режим, а болничните стаи да се оборудват като килии, за да не може пациентът да напуска стаята. Д-р Райчинов заяви, че не било удачно проверката да се проведе точно по Великден, тъй като е практика в много болници да пускат пациентите си в по-добро състояние вкъщи, за да изкарат празниците със семействата си. Според него в това няма нищо лошо, а по-важното е да се проверява не дали пациентът е в болничното легло, а какво лечение му е приложено.

По отношение на информацията за продажба на направления от страна на джипитата д-р Райчинов заяви, че това са пълни глупости, след като касата не посочила нито едно конкретно име. Той каза, че ако има такива случаи от БЛС са последните, които биха защитили лекар, провинил се в такова нещо и при  доказателства самата съсловна организация също би наложила наказание. „Да се говори общо за лекари и болници - това за нас е неприемливо. Никой не каза по време на великденските празници колко живота спасиха същите тези лекари, докато касата им висеше на главата, за да съобщи гръмките новини”, каза той.

Д-р Райчинов също така отбеляза, че сумата от 1.5 млн. лв., която НЗОК няма да изплати на изпълнителите на медицинска помощ, е незначителна на фона на разходите за първото тримесечие на 2014 г. Той изчисли, че тя е около 0,3% от общата сума, платена от касата, след което добави, че в другите европейски страни загубата от дейности, които не са били необходими или не са били задължителни, но са напарвани, се движат между 5% и 15%. „Т.е касата потвърждава, че нашата система е може би най-ефективната и най-добре контролираната, ако само толкова са загубите от дейности. И тази гръмка цифра се съобщава без да се съобщават реално изплатените средства за медицински дейности за разглеждания периоди, защото тогава се вижда колко незначителна е тя”, каза председателят на БЛС, като отново повтори, че по този начин се замазва проблема с недофинансирането на системата.

Д-р Райчинов каза, че от БЛС настояват за диалог с институциите и ще поканят на следващия събор на съсловната организация министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков, за да се направи открита дискусия и да се опитат да намерят решения на проблемите.