Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

НСЧБ и пациенти срещу твърдите лимити

Лекари и здравни организации срещу лимитите в болниците
БНТ май 16, 2014Брой прочитания: 783


Лекари и здравни организации предвиждат дългове, фалити и закриване на болници заради връщането на финансовите лимити за болничната дейност.

Сдружения на частните и на общинските болници заедно с няколко пациентски организации предупредиха, че заради ограниченията ще се наложи болниците да връщат пациенти. Опасяват се още, че не са ясни правилата, по които ще се правят списъци на чакащите за лечение пациенти. Според приетото от Правителството постановление, надлимитната дейност на лечебните заведения няма да се заплаща от Здравната каса. Лекари и пациенти определиха въпросното “постановление 94″ като незаконосъобразно и пагубно за здравеопазването.

Д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници:Така наречените “лимити” в един момент ще придобият образ и лица. Защото след 15-то или 17-то число, когато дойде дете да бъде прието, когато дойде родилка да роди и когато дойде бащата или майката на някого да бъде приет за лечение, ние няма да можем да го приемем.

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация:Следващата стъпка е пациентът да разбере коя друга болница на територията на страната не й е изчерпан лимитът, за да може да отиде там.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването: Всички ние я предплащаме тая услуга, а никой не ни пита довлни ли сме, не сме ли доволни, напротив – отнема ни се дори правото да изберем къде да се лекуваме, отнема ни се дори правото да влезем в болница с това постановление.


Пациентски организации и болнични сдружения призоваха да се игнорират лимитите за лечение

Дневник 16 май 2014Постановление №94, с което Министерски съвет наложи лимит, до който здравната каса да изплаща изпълнените дейности на болниците, е незаконно и трябва да се отмени незабавно. С него не може и не трябва да се съобразява никой. За това призоваха сдружения на болниците и пациентски организации днес, като се обединиха срещу промените в методиката на финансиране на лечебните дейности и кризата в здравеопазването.

Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, правителството се е опитало да скрие постановлението, като го е приело ден преди великденските празници и е обнародвано ден преди гергьовденските. В апела за отменянето му участват още Националната пациентска организация, Българската асоциация за закрила на пациентите и Български пациентски форум, както и Асоциацията на работодателите в здравеопазването, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници. Вчера за същото настоя и Българският лекарски съюз.

В постановлението се посочва, че надлимитната дейност по правило няма да бъде заплащана, освен по изключение с решение на Надзорния съвет на НЗОК и само ако не надхвърля бюджета й. Бюджет за тези дейности обаче така или иначе не е предвиден, така че вероятността болниците да получат средствата за свършената си работа над лимита не съществува, подчертават организациите. (На пресконференция по същата тема на Лекарския съюз вчера, представител на пациентска организация пък коментира, че това е предпоставка за корупция, защото не е ясно как касата ще преценява чии надлимитни дейности да покрива, а заседанията на Надзорния съвет не са публични).

Ограниченията противоречат както на конституционното право на лечебните заведения за свободна стопанска инициатива, така и на свободния достъп на българските граждани до лечение. Ако се спазва лимитът, част от пациентите ще трябва да си плащат, но според Закона за здравното осигуряване, те не дължат пари за дейности, покривани от касата, припомниха експертите.

"Още при определянето на тазгодишния бюджет на здравната каса, възможните сценарии бяха два: орязани бюджети, свити дейности, недостиг на лекарства и изобщо - мъртви пациенти, или гарантирана актуализация на бюджета в средата на годината. И макар че тя беше предвидена, все още никой не е повдигнал въпроса. Касата признава, че очаква дефицит от между 300 и 400 млн. лева, но не казва какво ще предприеме. Вместо това налага лимити, от които страдат пациентите", заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Пациентските организации подготвят правила за обмисляните списъци на чакащите, които още другата седмица ще излязат на обществено обсъждане и ще могат да бъдат подкрепени или отхвърлени от гражданите. Те няма да имат задължителен характер, но институциите няма да могат да ги пренебрегнат, обявиха още представителите на пациентите.