Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

Спешно актуализирайте бюджета на НЗОК

 

До Председателя на 42-ро Народно събрание
Г-н Михаил Миков

До Председателя на КЗ на 42-ро Народно събрание
Д-р Нигяр Джафер

До Министър-председателя на Р България
Г-н Пламен Орешарски

До Министъра на финансите
Г-н Петър Чобанов

До Министъра на здравеопазването на Р България
Д-р Таня Андреева

До Председателя на Надзорния съвет на НЗОК
Д-р Бойко Пенков

До Управителя на НЗОК
Д-р Румяна Тодорова

На вниманието на здравните журналисти

 

Отворено писмо  

 

Уважаеми Госпожи и Господа,

Ние от Национална пациентска организация, Федерация „Български пациентски форум“, Българска асоциация за закрила на пациентите, Сдружение на общинските болници в България и Национално сдружение на частните болници изпращаме Отворено писмо до вас и българското общество, за да изразим искрената си тревога за бъдещето на българското здравеопазване, което не само ще се превърне в жертва на политическата криза, но и за втора поредна година е изложено на предварително планиран дефицит. Дори според най-оптимистичните прогнози средствата на НЗОК ще стигнат за възстановяване на разходите за лечение на българските граждани само до месец септември.  А това предвещава огромна криза и поставя въпроса ще има ли след месец септември здравеопазване изобщо. 

 

Като отговорни представители на пациентски и болнични сдружения и организации, ние сме изключително притеснени от бездействието до момента и затова публично категорично настояваме за:

 

  1. Спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 г.
  2. Отпадане на Постановление 94 на МС от 25,04,2014 г. и позоваващите се на него анекси за болнична помощ
  3. Проява на държавническа съвест при гласуването на бюджет 2015 на НЗОК, за да се планират реални разходи за лечение, а не да се залагат дефицитни дупки, в които за съжаление продапада болния българин, а не политическата класа.

 

Анексите за болнична помощ, които бяха изпратени на управителите на лечебните заведения тази седмица, предвещават крах, но не само за болниците – те са изключително опасни най-вече за пациентите. Приложенията преповтарят заложеното в Постановление 94 на МС от 25.04.2014 г., с което държавата намери механизъм да не заплаща вече оказаното лечение от болниците или иначе казано да откаже да покрие разходите на пациентите от тяхно име и с техните здравни вноски. Това предрича само едно - смърт чрез обезкървяване за лечебните заведения за болнична помощ. Ето защо организициите, които днес заставаме зад това Отворено писмо – НПО, ФБПФ, БАЗП, СОББ и НСЧБ – дадохме на съд Постановление 94 и очакваме произнасянето на Върховния административен съд. Преди малко повече от месец алармирахме, че този нормативен акт в един момент ще покаже едно – лимитът ще придобие лице. И не само едно, а на много хиляди български пациенти, които няма да имат възможността да бъдат лекувани.

 

И трябва да е ясно за всички - не болниците са виновни са дефицита. Той бе предварително планиран за втора поредна година и на всички в системата бе ясно, че средствата ще стигнат максимум до септември 2014. Факт е, че през последните 5 години средствата за болнична помощ, спрямо общите средства за здравеопазване, са намалени с повече от 6% на фона на непрекъснато прокламиране, че болниците харчат все повече. Освен това не болниците отклониха  около 2 милиарда лева от резерва на НЗОК  в посока консолидирания бюджет през предходните години. Като доказателство прилагаме справка, която показва, че през годините болниците не могат да бъдат сочени като причина за преразход или дефицитите в бюджета на НЗОК.


Справка за изплатени средства 2008 - 2013

Справка за изплатени средства.xlsx 13.5KB 22 Jun 2014 13:32

 

На болниците НЗОК заплаща само извършена и проверена дейност и трябва да се спре със спекулациите по отношение на лечебните заведения за болнична помощ, тъй като насаждането на омраза от страна на пациенти към медицинското съсловие е пагубно за обществото ни и здравето на нацията ни.

 

В очакване на вашите отговорни действия!