Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

Най-доброто решение за дефицита е актуализация

 

Д-р Николай Болтаджиев:Най-доброто решение за дефицита е актуализация на бюджета на НЗОКИма рестрикции за болниците и доболничната помощ, но не и за лекарствата, напомни лекарят

Бойко Бонев zdrave.net

От НЗОК едва ли ще се решат да не плащат изработени от болниците пари, които са в рамките на лимитите. Това каза пред Zdrave.net директорът на частната болница „Св. Богородица” д-р Николай Болтаджиев по повод излязлата от БЛС информация, че касата няма да е в състояние да заплати на своите договорни партньори по около 22,8 млн. лв. месечно, до края на годината. Според него ако все пак НЗОК направи това ще се повтори ситуацията от 2010 г. „Тогава, след като от касата започнаха да изплащат 70% от изработеното, няколко болници заведохме дела, които естествено спечелихме. Нашата болница беше първата, която спечели дело. След това ни изплатиха едни големи лихви върху тези пари. Това ще се получи и сега, ако опитат, но аз не вярвам да постъпят по този начин. Д-р Глинка Комитов знае идеално, че това не може да стане, така че касата няма да постъпи по този начин”, заяви той.

Д-р Болтаджиев прогнозира, че е много вероятно от касата да отложат плащания от края на годината за 2016 г., като се използват пари от следващия бюджет. Той припомни, че това вече е правено няколко пъти. Според него най-доброто решение на проблема с дефицита е да се направи актуализация на бюджета на НЗОК. Д-р Болтаджиев също така коментира, че не е редно всички рестрикци досега да са за сметка на болниците, а сега и на лекарите от доболничната помощ, чийто пари за регулативните стандарт бяха орязани с 4,5 млн. лв. Той припомни, че най-голямото нарастване на разходите има при лекарства, но там няма никакви рестрикции. „Просто системата е сбъркана с тези свръхрегулации. Може би трябва да се мисли в обратна посока” коментира лекарят.