Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

Д-р Болтаджиев:Ще оспорим картата

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/01/31/2695960_sukrashteniiata_v_bolnicite_shte_sa_nai-golemi_v_sofiia/


Очакваното драстично съкращаване на легла в Националната здравна карта (тя посочва броя на лекарите и леглата, с които здравната каса задължително да сключи договор) вероятно ще засегне само най-големите градове. Като цяло проектът, който вече е разгледан от съвета "Партньорство за здраве", предвижда леглата да не се съкращават, а да се увеличат с 2699 и да достигнат 53 655. Съкращения обаче има в леглата за активно лечение – хирургия, ортопедия, реанимация, акушерство и гинекология и др., и то в най-големите области. Най-драстично е свиването в столицата – общо с 1089, ако картата бъде приета в този й вид. В същото време тя предвижда да бъдат открити множество легла в градове, в които по традиция няма лекари.

Пътят на картата

Целта на документа е да осигури равномерно покритие с лекари, болници и лаборатории на цялата страна и здравните услуги да се поберат в бюджета на здравната каса. Така вероятно при съкращаване на легла в столицата например лекари ще търсят възможност да работят или в друга болница в същия град, или в провинцията. Здравният министър д-р Петър Москов през миналата седмица обяви, че като цяло легла няма да се съкращават, а само ще се преструктурират и кумулативно здравната карта предвижда съкращаване средно по 10 легла на болница.

Официалният вариант на здравната карта ще бъде публикуван в понеделник на страницата на здравното министерство за двуседмично обсъждане. Той е подготвен от комисия, която се оглавява от министъра и в която участват представители на здравната каса, министерството, съсловните организации и пациенти. Комисиите на местно и на национално ниво се доминират от държавата, като в същото време тя е най-големият собственик на болници.

След като картата бъде одобрена, тя ще стои в основата на това здравната каса да сключи или не договор със съответната болница или лекар. Ако специалистите са повече, ще се избира между тях по качество и удовлетвореност на пациентите. Онези, които не успеят да сключат договор, ще трябва да работят на частния пазар или да обмислят сливане с друга клиника или практика.
 
Минус 1000 легла в столицата
 
Най-засегната от съкращения на легла, предназначени за активно лекувани пациенти, е столицата. Картата предвижда този тип легла да бъде намален с 1089 бройки. Проектът предвижда най-драстично съкращение на ортопедиите и травматологиите – с общо 213 легла. Следват хирургичните легла, които трябва да намалеят със 153, със 141 по-малко ще са леглата в гастроентерологиите. Националната комисия е преценила, че в столицата има прекалено много легла за реанимация и те трябва да бъдат орязани с 83, като голямо намаление има и в клиниките по очни болести, акушерство и гинекология и кардиология.
 
Пловдив с повече легла, Варна – с по-малко
 
Следващото много голямо намаление на легла е в Пловдив, където здравната каса няма да плаща за 690 легла за активно лечение. Учудващо, но във Варна леглата за операции и активно болнично лечение са със 100 по-малко от нуждите и там няма да се налагат големи съкращения. В Бургас също ще трябва да се открият осем нови легла, но ще има съкращения на хирургични, ортопедични и педиатрични клиники.

Областта, в която също ще има много съкратени легла, е Пазарджик. Там трябва да има с 505 легла по-малко спрямо населението. Следват Сливен, Враца и Монтана – съответно с по 179, 168 и 173 легла в излишък. По-малко от сегашните бройки трябва да има в Търговище, Габрово, Плевен и Велико Търново. В Шумен пък трябва да се открият още 107 легла. На Хасково се полага едно ново легло, но картата предвижда драстично съкращаване на местата за белодробно болни, хирургия и нервни болести. В Кюстендил ще трябва да отпаднат 148 легла. На следващо място е Смолян, където на съкращаване подлежат 139 легла.
 
Излишен е всеки трети личен лекар в София

Според здравната карта в София има излишък на лични лекари и те трябва да намалеят с 436. Сегашният им брой е 1314.

Повече от нужното доктори в първичната медицинска помощ се оказва, че има в София-област – с 40 над заложените нужди в картата. Лични лекари в повече има и в Кюстендил, Монтана и Плевен, а в Ловеч само двама излизат извън лимита.

В същото време в останалите градове на страната не достигат лични лекари. Най-голям е дефицитът спрямо населението в Бургаско – 139, следват областите Варна и Благоевград. В Перник липсва само още един личен лекар, за да задоволи потребностите на населението там.


Д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници:
Всичко е с цел икономии. Ще оспорим картата

Съкращаваме легла, закриваме болници и лъжем, че ги преструктурираме. Те няма как да бъдат превърнати в легла за продължително лечение. Ние например сме хирургична болница (МБАЛ "Света Богородица" - бел. авт.), в някои области с най-модерните операционни. Как да направиш легла в реанимация за долекуване или да престанат да са хирургични? Как се променя болница, за да отговаря на стандарт за долекуване - като се уволнят петима анестезиолози, 15 хирурзи, ортопеди и уролози и започваме да търсим специалисти по вътрешни болести и продължително лекуване? След това пререгистрираме болницата в здравното министерство и чакаме да сключим договор с касата от другата година, както е по процедура. Само с този механизъм ще фалират много болници. Чисто технически и физически е невъзможно да стане.

От сдружението сме против здравната карта и това е от години, защото административното регулиране в никакъв случай не може да повиши качеството или да намали цената на услугата. То води точно до обратното. Посоката е сменена - вместо конкуренция - административна регулация, която не води до нищо добро.

Закриването на легла и болници ще доведе до това пациентът да плаща повече, да няма свободен избор, ще чака с месеци, за да влезе в болница, и няма да може да се лекува там, където живее. Ако е от Видин, за него няма да има пари в друга област. Цялата политика на правителството на Бойко Борисов, водена от петия вече министър, е насочена единствено към икономия от публичните средства за здраве. Всичко това, при условие че България е последна в Европа и се конкурира с Албания по публични средства за здраве.

Ние сме обжалвали методиката за съставяне на здравната карта, имаме становище до Конституционния съд по въпроса, освен това ще заведем дело срещу стандарта по спешна медицина в частта му болници и естествено срещу самото постановление за здравната карта.