Уважаеми колеги, уважаеми дами и господа, сайтът на сдружението се мести на нов адрес – www.privatehospitals.eu

HСЧБ ще съди НЗОК за надлимитната дейност

 

Болници готови да съдят НЗОК за всяка неразплатена, но извършена дейност
18.05.2015, 14:24 (обновена 18.05.2015, 19:06)http://news.ibox.bg/news/id_955454079
Диана Зайкова
Коментари (1)

Ако методиката за разплащане на медицински дейности на болниците не се промени, това ще е равносилно на липса на лечение за пациенти.

Това обявиха на пресконференция от Сдружението на частните болници и Българския пациентски форум.

Д-р Явор Дренски, председател на Сдружението на частните болници у нас, обяви за добра новина факта, че тричленен състав на Върховния административен съд е отменил по жалба на болниците наредбата, в която Министерството на здравеопазването урежда болничните лимити.
Дренски оспори твърденията на МЗ, че лимитите важат и в момента до окончателно произнасяне на петчленен състав на ВАС. По думите  му те са спрени от 13 май и няма да са в сила, докато съдът не се произнесе окончателно по казуса.

Междувременно, още в петък стана ясно, че здравното ведомство е решено да оспорва взетото решение в законовия седемдневен срок, който изтича утре - 19 май.

Пациенти и болници се надяват след произнасянето на ВАС МЗ да преразгледа методиката за разплащане на здравни дейности и да я преработи. Ако това не стане, Дренски се закани, че лечебните заведения са готови да водят съдебни дела срещу НЗОК за всяка извършена, но неразплатена от Касата дейност.

Междувременно медикът обеща, че приемът на пациенти няма да спира, дори и лечението да трябва да се извършва за сметка на болницата. Жалко е, но в моментаНЗОК и МЗ обслужват чужди интереси, възмути се Дренски.

По думите на колегата му от Сдружението пък, д-р Николай Болтаджиев, през декември ВАС се е изказал пак по жалба на частните болници и срещу стандартите по хирургия.
Според  Болтаджиев решението на ВАС е било публикувано в Държавен вестник през февруари, а в същия ден и в същия брой МЗ е обнародвало наново същите прекратени текстове.

Медикът не пропусна да се възмути и от това, че у нас здравно самоосигуряващите се са едва 1,5 милиона, а държавата от бюджета си трябва да плаща вноските на останалите 4,5 милиона души. Така 1/4 от работещите издържат останалите, с какво един съдия или военен е повече от един лекар или учител, поиска да знае Болтаджиев.


Победи ли българският пациент бюрокрацията?http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1435129

18 май 2015 13:40 / обновена в 17:05 | Димитър Панев |2КоментирайПрепоръчай (0)

© снимка: БГНЕС, архив  Още по темата
Д-р Кацаров: Решението на ВАС за болничните лимити ще върне справедливосттаД-р Кацаров: Решението на ВАС за болничните лимити ще върне справедливостта

Ако след произнасянето на Върховния административен съд срещу методиката за финансиране на болниците, която орязва техните бюджети, по някаква причина тя остане, то болниците са готови да съдят Здравната каса за неизплатени средства. Това съобщиха от Сдружението на частните болници в страната, които заедно с пациентски и неправителствени организации осъдиха методиката.

Жалбоподателите са категорични, че по силата на решението на съда, от 13 май финансовите ограничения на лечебните заведения не са в сила и на болниците вече трябва да се плаща колкото са изразходвали.

Петър Москов разкри фрапиращи нарушения в болниците

Методиката бе въведена тази година и предвиждаше на болниците да се плаща толкова, колкото е предварително планирано, а не, колкото са похарчили. Това породи редица опасения, че от една страна пациенти ще чакат за своето лечение, а от друга - малки болници ще фалират. Решението на Върховния административен съд да отмени финансовите ограничения на болниците е победа, посочва председателят на Сдружението на частните болници д-р Явор Дренски.

Сега остава единствено да се надяваме нещо да не се промени, допълва Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”, една от организациите, които осъдиха фиксираните бюджети.

Независимо, че от Здравното министерство твърдят, че методиката няма да падне докато не приключи процедурата по обжалване от страна на Министерския съвет, жалбоподателите са категорични, че според решението на съда, тя не е в сила от 13 май. Заключението на болници и пациентски организации е, че Здравното министерство и Здравната каса за пореден път са доказали, че обслужват чужди интереси.Съдът потвърди, че в болниците не би трябвало да има лимитипубликувано на 18.05.15 в 10:32 / 59 преглежданияАвтор: Ели Куманова

Падат финансовите ограничения за болниците, заложени в новата методика за тяхното финансиране.

  • play
  •  
  • mute
  •  
  • max volume
00:00 / 06:27
  • Интервю с д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването

В края на миналата седмица Върховният административен съд отмени лимитите в здравеопазването.

По темата за програма "Точно днес" коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, който заедно със Сдружението на частните болници, внесе жалба в съда срещу новата методика за финансиране на болничните бюджети.

- Вярвам, че сте доволен от решението на съда?

Стойчо Кацаров: Доволен съм затова, че не би трябвало да има лимити и съдът го потвърждава, че това е неправилен подход. Но аз искам да направя някои корекции – това е методика за лимитиране, това представлява по същество и другата корекция, която е важно да се направи,  болниците, ако отпаднат, тъй като тя още не е влязла в сила – решението на ВАС още не е влязло в сила, ако отпаднат лимитите окончателно, болниците ще получават не всичко, което са изразходвали, а ще получат заплащане за всичко, което са извършили като дейност по договор със здравната каса, това е коректното отразяване на фактите.

Р. П.: Така, такива са фактите. В този момент обаче една голяма отговорност поемат болниците. Готови ли са затова здравните заведения според вас?

С. К.: Според мен отговорността е такава каквато е била и досега. Аз я виждам в това – голямата отговорност е да спасиш човешки живот, да излекуваш болестта.

Р. П.: Говоря за това, че има вече коментари за опасност от злоупотреби. Как ще става контролът?

С. К.: Болниците извършват една дейност, която заради тази методика не беше заплащана. Видите ли, те работеха, а методиката казваше, че и да работят, и да не работят няма да им се плати, ще се плати определена сума. Това е изключително грешен подход т. е. резултатът от прилагането му продължително време ще срив на качеството. Така че аз на въпроса ви дали болниците могат да носят отговорност, смятам, че могат да носят и са го правили и досега, но отговорността им е за това да лекуват хора..............